Sunt multe lucruri mai puțin știute despre acest dulce; secretele ciocolatei sunt dezvăluite de experți și de istorici. Ziua mondială a ciocolatei a început să fie sărbătorită în 1995 la inițiativa Franței.
Originea ciocolatei, veche de milenii
Povestea ciocolatei e atestată în urmă cu 4.000 de ani. Olmecii, una din primele civilizații ale lumii, din America Centrală, au fost primii care au preparat ciocolata din cacao. O consumau sub formă lichidă. Ei obișnuiau să bea ciocolată în timpul ritualurilor. În plus, o foloseau și ca medicament.
Mayașii și aztecii au preluat în continuare consumul ciocolatei. În acele vremuri, ciocolata era o băutură obținută din cacao, chili, apă și făină de porumb. Mayașii o numeau „xocolatl”, adică „apă amară” și o considerau o băutură divină. După o cană produsă din pudră de cacao, omul rezista o zi întreagă fără mâncare. În Imperiul Aztec boabele de cacao erau folosite ca monede, așa erau de valoroase, scrie Historia.ro.
Ciocolata în Europa a fost, inițial, destinată exclusiv bogaților
Primele boabe de cacao le-a adus în Europa Cristofor Columb în jurul anului 1503. Nimeni știa la ce și cum se folosesc. Apoi conchistadorul spaniol Hernán Cortés a descoperit Lumea Nouă. Se spune că acesta a fost întâmpinat de conducătorul aztec Montezuma, care a crezut că este o divinitate reîncarnată. Printre altele i-a servit băutură de ciocolată, notează Chocolate.org.
Când s-a întors în Spania, din Mexic, în 1528, a adus atât boabe de cacao, cât şi echipamentele necesare pentru a produce băutura de ciocolată. Spaniolii au îmbunătățit-o, adăugând trestie de zahăr, miere și scorțișoară, pentru a schimba gustul amar în dulce. Este de al sine înțeles că în acele vremuri ciocolata era un produs de lux, destinat exclusiv elitei.
Primul război mondial popularizează cu adevărat ciocolata
Dar lucrurile avansează. În anul 1657 un francez deschide prima ciocolaterie din lume, în Londra. În secolul al XIX-lea prețul a scăzut, iar ciocolata a devenit accesibilă unui public mai larg.
Olandezul C.J.Van Houten e cel care, în 1828, încercând să obțină un „praf de ciocolată” mai fin din boabele de cacao, descoperă untul de cacao din boabe. Peste aproape 20 de ani, s-a amestecat untul cu un lichior de ciocolată, de către firma engleză Fry and Sons, rezultatul fiind prima ciocolată solidă, cu un gust dulce şi o culoare foarte închisă. În 1875, Daniel Peter şi Henri Nestle s-au asociat pentru a produce un nou tip de ciocolată, cea cu lapte.
Popularitatea bomboanelor de ciocolată a explodat după Primul Război Mondial, când fiecare soldat înrolat avea în rație câte un baton de ciocolată zilnic, pentru a-i da energie. Așa se face că până în 1930, existau deja 40.000 de diferite sortimente.
Ultima noutate: boabe de cacao rubin
Mai nou există și ciocolata roz sau Ciocolata Ruby, o varietate de ciocolată introdusă în anul 2017 de Barry Ballabaut, o companie de cacao elvețiană, care a și brevetat noul soi.
Ciocolata Ruby este obținută din boabele de cacao rubin. Acestea sunt de fapt soiuri de fasole botanică existente. Boabele de fasole au fost identificate ca având atributele potrivite pentru a fi procesate în ciocolată.
Cercetările recente au demonstrat că ciocolata are efecte benefice asupra organismului: accelerează metabolismul, reduce riscul de infarct, hipertensiune, diabet.
Secretele ciocolatei. Cum se savurează, corect, acest dulce
Sarah Hartnett, cunoscut expert ciocolatier londonez, consultant internațional pentru produse de ciocolată, a explicat că majoritatea oamenilor nu știu să mănânce ciocolată.
„Ciocolata oferă o experiență multisenzorială, iar mirosul reprezintă aproximativ 80% din gustul nostru. De aceea, înainte de mânca ciocolată, trebuie să o mirosim. Mirosind ciocolata ne pregătim simțurile pentru gust, și se declanșează salivația, acea senzație că-ți plouă-n gură. Apoi, ciocolata trebuie privită. Privind-o, văzându-i strălucirea când este bine păstrată, mirosind-o, ascultând sunetul apăsat când o spargi în gură, acestea sunt toate modalitățile de a te bucura de ciocolată și de a-i anticipa gustul”, arată expertul.
Deci, cum se mănâncă corect ciocolata? ”Ia mici mușcături și nu mesteca niciodată”, mai arată expertul. Ciocolata se topește la temperatura corpului, așa că atunci când mâncați, lăsați-o să se topească pur și simplu pe limbă, încet, și bucurați-vă de gustul ei.
Sursa foto: Pixabay
Ministerul Sănătății anunță rezolvarea crizei vaccinurilor pentru copii. A fost prins iar pe picior greșit
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook