Ministerul Sănătății anunță rezolvarea crizei vaccinurilor pentru copii. A fost prins iar pe picior greșit

Ministerul Sănătății anunță rezolvarea crizei vaccinurilor pentru copii. A fost prins iar pe picior greșit
Cu întârziere și după sesizarea presei, Ministerul Sănătății comunică rezolvarea vaccinurilor pentru bebelușii nou-născuși și pentru hepatita de tip B.

Într-un comunicat de presă, primit în urmă cu puțin timp, Ministerul Sănătății vine cu noutățile așteptate atât de pacienți cât și de medici. Îl redăm în totalitate.

Comunicat Ministerul Sănătății

„Urmare a informațiilor apărute în spațiul public privind vaccinul anti-tuberculoză BCG și vaccinul împotriva hepatitei de tip B utilizate în cadrul Programului național de vaccinare facem următoarele precizări:

Ministerul Sănătăţii a încheiat toate procedurile necesare achiziţionării centralizate a unui număr de 406.000 de doze de vaccin BCG, care vor fi livrate mâine către Unifarm, și ulterior către direcțiile de sănătate publică, precum și a 160.000 de doze de vaccin hepatitic B care, de asemenea, urmează să fie livrate în perioada următoare.

La nivel național, la începutul lunii iunie a.c., existau stocuri de 48.781 de doze vaccin hepatitic B și 65.900 de doze de vaccin BCG. Consumul lunar de vaccin este, în medie, de 12.500 de doze/lună pentru vaccinul hepatitic B și 27.000 de doze/lună pentru vaccinul BCG.

Ministerul Sănătății a efectuat mai multe redistribuiri de vaccin între județe, în funcție de necesitățile locale, în vederea asigurării continuității în derularea Programului național de vaccinare.

Ministerul Sănătăţii solicită direcţiilor de sănătate publică teritoriale să identifice dacă există copii născuţi în această perioadă și care nu au fost imunizaţi în vederea gestionării corecte pentru recuperare la vaccinare.

Menţionăm că toţi copiii nevaccinaţi vor fi recuperaţi la vaccinare prin maternităţi şi cabinetele medicilor de familie, fără afectarea schemei de vaccinare obligatorie”.

Semnalele au fost trase de medici

Într-o intervenție la un post de televiziune, dr. Valeria Herdea, medic de familie, a atras atenția asupra sincopelor din sistem privind cele două vaccinuri. Ea a spus:

„Ar trebui să renunțăm la această expresie în curs de achiziționare. În România sunt aproximativ 180.000 de nou-născuți anual, trebuie să avem o prognoză”.

Pe de altă parte, într-o adresă a DSP Iași către toți medicii de familie se arăta, săptămâna trecută, că instituția mai are în stoc doar 155 de doze de vaccin contra hepatitei B și că nu are informații privind repartiția altor doze de către MS. În acest context, DSP Iași le-a transmis medicilor de familie să ia în calcul situația în care acest vaccin nu va mai fi disponibil în maternitate și să practice o schemă de vaccinare temporară.

Surpriza anului. Liviu Vârciu a făcut un film și nu și a plătit actorii

Recomandarile noastre