Simona Ionescu / Redactor Șef

La ce folosește cura cu borș și rețeta băuturii pe care o puteți prepara în casă

La ce folosește cura cu borș și rețeta băuturii pe care o puteți prepara în casă
Cât de gustoasă poate fi o ciorbă acrită cu borș! Trebuie să știți, însă, că borșul are și efecte terapeutice asupra organismului. Dacă preparați borșul în casă e și mai grozav, căci vă asigurați că e sută la sută natural.

Borșul trebuie preparat acasăși vă asigurăm că nu e greu deloc. Trebuie doar să cumpărați de la magazin sau din piață tărâțe de grâu. Băutura are la bază un proces de fermentație a tărâțelor.

În afară că îl folosiți la ciorbe, borșul poate fi băut simplu, ca pe o limonadă, căci conține multe minerale, complexul de vitamine B și multă vitamina C. El este foarte bogat în enzime, iar tărâțele de grâu conțin vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esențiali și carbohidrați.

Cum se prepară borșul în casă

Cu doua zile inainte de a prepara borsul, amesteca intr-un recipient 300 grame de tarate cu 300 grame de malai, apoi toarna peste ele un pic de apa rece.

Amesteca-le bine si lasa compozitia la caldura doua zile. Intr-o oala de aproximativ 10 litri pune 600 grame de tarate de grau si 600 grame de malai, amesteca cu un pic de apa rece, astfel incat sa fie umede, dupa care adauga si o sticla de huste (drojdie de bors). Amesteca din nou, iar in compozitie pune si o crenguta de leustean.

Daca nu gasiti huște, mergeti in piata si cereti de la o femeie care vinde bors la tarabe. Hustele sunt ca maiaua pentru paine. De aceea, dupa ce faceti prima data bors, pastrati din amestecul de tarate si malai o cana, pe care o veti folosi la a doua preparare a borsului.

Pune pe foc o oala cu apa, aproximativ 10 litri, iar cand da in clocot ia-o de pe foc si las-o cateva secunde, dupa care toarna peste compozitia din galeata pana se umple recipientul. Amesteca compozitia foarte bine, pune un capac peste, baga recipientul intr-un sac sau sacosa din nailon, strange bine, acopera cu o patura si lasa la caldura. Daca e iarna, langa un calorifer.

Se lasa 24 de ore, timp in care se mai amesteca o singura data, dupa care se acopera din nou. Dupa cele 24 de ore, amestecul se scurge, se pune la sticle, iar vasul se mai umple o data, de aceasta data cu apa calduta, nu fiarta. Acest procedeu se poate repeta de doua ori.

Ce afecțiuni se ameliorează cu borș

Boli respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita. Pentru ameliorarea simptomelor se beau doua cani de bors zilnic, cu 15 minute inainte de masa. Se face o cura de trei saptamani.

Tuberculoza – se bea in fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Cateva substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.

Indigestie, voma – se bea zilnic inainte de masa o jumatate de pahar cu bors.

Oboseala cronica – se bea o jumatate de litru de bors pentru revigorarea rapida a organismului.

Diabet – regleaza glicemia, in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

 Curata ficatul, fierea, rinichii si colonul – Cura se tine doua saptamani, timp in care se bea cate o cana de bors pe zi, cu 15 minute inainte de masa. Pentru a fi mai eficienta terapia, in cana cu bors se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin.

Borsul natural ajuta si la scaderea tensiunii, nivelului colesterolului si al glicemiei.

Borsul are si contraindicatii pentru persoanele cu probleme gastrice, care ar putea sa nu il tolereze.

Lidia Buble s-a decis să vorbească despre relația cu Cornel Ilie de la Vunk

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre