Legenda amuzantă a papanașilor. Cu această rețetă, veți uita definitiv de alte deserturi

Legenda amuzantă a papanașilor. Cu această rețetă, veți uita definitiv de alte deserturi
Simpli, sau plini cu dulceață și înveliți în smântână, nimeni nu poate rezista îm fața unei porții de papanași. Dar sunt puțini cei care știu de când datează un desert atât de bun.

Istoria spune că în trecut, un căpitan de vas savura cu poftă o gogoașă. Luat prin surprindere de valurile mari, ca să nu piardă gustosul desert, dar și să conducă nava, bărbatul a înfipt gogoașa într-una din spițele cârmei.

Și așa a apărut gaura dintr-o gogoașă delicioasă care, se spune că ar fi strămoșul papanașilor. Nimeni nu a reușit până în acest moment să afle de când datează aceștia cu exactitate, dar se spune că cei care i-au consumat cu multă poftă ar fi fost grecii din Antichitate, care obișnuiau să prăjească benzi din aluat, care erau ulterior unse cu miere.

Papanașii fierți datează din vechiul Imperiu Austro-Ungar

Bucătarii arabi din Evul Mediu obișnuiau să împartă aluatul în mai multe porții, apoi îl îmbibau cu mult sirop pentru a-l îndulci.

Acest desert a fost nelipsit de pe masa călugărilor din vechile mănăstiri, care-l consumau mai ales în perioada postului. În ceea ce privește papanașii fierți, aceștia provin din vechiul Imperiu Austro-Ungar, iar varianta lor prăjită pare să fie specifică Moldovei.

Cum să faceți cei mai pufoși papanași

Pentru a pregăti cei mai buni papanași, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 250 g brânză de vaci, scursă bine de zer, 250 g făină, 1 linguri rasă cu sare, 1 linguriță cu scorțișoară, 1 linguriță cu praf de copt, zahăr vanilat, 2 ouă întregi, opțional coajă  rasă de lămâie, ulei pentru prăjit. Pentru servit: dulceață, smântână dulce, praf de scorțișoară.

Mod de preparare

Puneți într-un castron brânza de vaci și adăugați sarea, zahărul vanilat, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și o linguriță cu praf de copt. Omogenizați bine și adăugați cele două ouă. Omogenizați în continuare și puneți făina, apoi amestecați în continuare.

Aluatul nu trebuie să se lipească de mâini și să nu fie tare. Puneți făină pe masă pentru ca aluatul să nu se lipească. Împărțiți aluatul în cinci bucăți mai mari și alte cinci bucăți mai mic ca să le faceți moțul.

Papanașii se prăjesc până se rumenesc

Modelați bucățile mici sub formă de bilă. Bucățile mari se rotunjesc, apoi se turtesc și se formeaz la mijloc o gaură. Puneți pe foc un vas cu fundul mai gros și lăsați uleiul să se încingă bine. Prăjiți papanașii până se rumenesc. Scoateți pe o hârtie absorbantă, pentru a îndepărta uleiul. Puneți smântână, dulceață și adăugați un praf de scorțișoară.

Recomandarile noastre