Simona Ionescu / Redactor Șef

Albinele, mesagerii lumii de dincolo. Regina Elisabeta credea cu tărie în această legendă

Albinele, mesagerii lumii de dincolo. Regina Elisabeta credea cu tărie în această legendă
O tradiție străveche spune că albinele sunt mesagerii lumii de dincolo. Obiceiul bizar era respectat până și de regina Elisabeta și a fost pus în aplicare la moartea ei.

Chiar dacă sună ciudat, obiceiul de a le spune albinelor vestea unei morți în gospodărie există de secole. Acesta a fost înregistrat în întregul Regat Unit, precum și în părți ale Franței, Germaniei, Elveției și Țărilor de Jos. Apicultorii din unele părți ale Marii Britanii încă își țin stupii la curent cu anumite evenimente, în special când e vorba despre decese, căci albinele sunt considerate mesageri ai lumii de dincolo și purtători de mesaje pentru zei. 

La fel ca multe tradiții folclorice, nimeni nu știe cu exactitate cum sau când a apărut aceasta. Ceea ce știm este că rădăcinile acestui obicei straniu sunt străvechi. „Albinele și mierea sunt menționate în cele mai vechi texte literare din lume”, scrie Hilda M. Ransome în lucrarea The Sacred Bee in Ancient Times and Folklore (trad. Albina sacră în timpurile străvechi și în folclor) 

Albinele, respectate inclusiv în Egiptul Antic

Referințe cu privire la rolul albinelor în procesul morții apar în codul hitit și în scrierile din Babilon și Sumeria. În cei 4000 de ani ai dinastiilor egiptene antice, hieroglifele albinelor erau cioplite în pereții de piatră.

Albinele erau respectate chiar și în Egiptul Antic
Foto: Living on earth

În multe cazuri, mierea a fost un component cheie al obiceiurilor și ritualurilor funerare. Regele Tutankhamon a fost găsit îngropat cu un borcan de miere, care se pare că este nealterat și astăzi. Proprietatea antimicrobiană a mierii ar fi putut contribui, de asemenea, la conservarea cadavrelor. 

Alexandru cel Mare, îngropat în miere 

Cunoscut sub numele de melificare, procesul a fost remarcabil de eficient în încetinirea procesului de descompunere. Herodot, filosoful din secolul al V-lea î.Hr., a scris că „Babilonienii își îngroapă morții în miere”. Conform unor surse, Alexandru cel Mare a ordonat ca trupul său să fie complet înmuiat în miere după moarte.

Se spune că Alexandru cel Mare a fost îngropat în miere
Sursa foto: World History Encyclopedia

„Sunt multe legături între lumea spiritelor sau lumea divinităților și lumea muritorilor în ceea ce privește albinele”, spune Norman. „În timpurile egiptene, albinele erau văzute ca mesageri ai zeilor. Dacă te uiți la mitologia și credințele celtice, atunci albinele erau mesageri din lumea de dincolo.”

Creștinismul a preluat ideea 

Când creștinismul s-a răspândit în Imperiul Roman, a împrumutat multe dintre obiceiurile religioase păgâne existente. „Descoperim că, la fel ca în credințele anterioare, albinele sunt mesageri între lumi”, spune Norman. „Credința creștină adoptă această idee și consideră albinele simbolice pentru sufletul uman.”

Creștinismul a preluat obiceiul ciudat de a anunța albinele de moartea cuiva
Sursa foto: The collector

În special pentru creștinii timpurii, conceptul de albine – nesătule, harnice și dispuse să sacrifice totul pentru binele comunității lor – reprezenta un model de virtute umană. „Albina este mai onorată decât alte animale nu pentru că muncește, ci pentru că muncește pentru alții,” a spus Sfântul Ioan Gură de Aur, arhiepiscop al Constantinopolului din secolul al V-lea.

Moartea reginei Elisabeta, comunicată stupilor regali

Stupurile cu albine care locuiesc în grădinile Palatului Buckingham au fost informate despre moartea Reginei Elizabeth a II-a. Apicultorul oficial al palatului a transmis vestea despre decesul Majestății Sale la vârsta de 96 de ani celor aproximativ 30.000 de albine ce trăiesc la Buckingham.  De asemenea, au fost legate panglici negre în jurul stupilor în memoria Reginei Elizabeth a II-a.

Cele 30.000 de albine ale reginei Elisabeta au fost înștiințate de moartea acesteia.
Sursa foto: Royal Family

John Chapple, care este apicultorul regal de 17 ani, a declarat atunci că i s-a cerut și să le informeze pe albine că Regele Charles al III-lea este „noul lor stăpân” și că ar trebui să „îl trateze bine”.

Albinele sunt anunțate că au un nou „stăpân”

„Acum sunt la stupi și este tradițional când cineva moare să mergi la albine și să rostești o mică rugăciune și să pui o panglică neagră pe stup”, a adăugat Chapple despre ritual.

Albinele au fost de asemenea anunțate la momentul respectiv că vor avea un nou stăpân, pe Charles

„Când persoana care a murit este stăpânul sau stăpâna stupilor, cineva important în familie, atunci dai vestea.  Și nu există cineva mai important decât Regina, nu-i așa? Bați ușor la fiecare stup și spui: ‘Stăpâna a murit, dar voi rămâneți aici. Noul vostru stăpân va fi un bun stăpân pentru voi.’ Am dat vestea stupilor de la Clarence House și acum sunt la Palatul Buckingham să anunț și aici”, a declarat apicultorul regal la moartea reginei Elisabeta. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre