Simona Ionescu / Redactor Șef

De la vas de croazieră la navă fantomă. Lyubov Orlova, misterul de pe ape

De la vas de croazieră la navă fantomă. Lyubov Orlova, misterul de pe ape
Despre Lyubov Orlova s-au spus multe în ultimii ani. Numitorul comun la care se ajunge însă în toate poveștile este că ceea ce cândva era un vas de croazieră, acum a rămas o navă fantomă care bântuie apele în derivă.

Construcția navei Lyubov Orlova a început în 1975 în Iugoslavia. A durat un an, timp în care au fost construite două nave surori: „Lyubov Orlova” și „Alla Tarasova”, numite după două artiste sovietice de renume. Cele două vapoare sunt construcții impresionante, solide, menite să străbată apele oceanelor. Zeci de ani mai târziu, construcția avea să-și capete renumele de Lyubov Orlova, nava fantomă. 

Evenimentele nefaste au început în anul 2006, când nava rămâne fară motoare, dar este ajutată de un spărgător de geață și ajunge în Ushuaia. Câțiva ani mai târziu, „Liubov Orlova” este prinsă într-un scandal ce implică transporturi ciudate, mafie, spălare de bani, chiar reziduri radioactive. În consecință, este sechestrată de autoritățile canadiene pentru o datorie de 251.000 de dolari. 

Lyubov Orlova, de la construcție impresionantă la navă fantomă

Între timp, nava a rămas și fără echipaj. Cei 51 de membri ai săi au anunțat într-o conferință de presă că de cinci luni nu au mai fost plătiți. În 2012 se hotărăște sfârșitul ambarcațiunii ”Liubov Orlova”, este cumpărată de către cei de la „Neptune International Shipping” care anunță că o să fie transformată în fier vechi. 

Surpriză însă, deși pare că pentru navă nu mai există șanse, fenomene ciudate fac ca aceasta să nu fie distrusă. Remorcherul ce trebuia să o ducă în Republica Dominicană pentru a o distruge pierde vasul din cauza vântului puternic. Se fac încercări de recuperare, însă fără succes. Din acel moment „Liubov Orlova” plutește pe ape și legendele despre ea încep să apară. De atunci, nava a trecut prin custodia mai multor state, însă a rămas în derivă. 

Șobolani canibali și semnale SOS venite din neant

navă fantomă Lyubov Orlova

Legendele au început să curgă despre Lyubov Orlova după ceva timp în care a plutit în derivă. Se spune că, deși a rămas fară nici un om la bord din 2010 și merge în derivă de ani de zile, în martie 2013 nava-fantomă emite un semnal SOS. Acesta este interceptat de Paza de Coastă Irlandeză, după care dispare. Ulterior vaporul a mai fost văzut în Norvegia, Africa de Sud, iar ultima dată în apele englezești. Se zvonește  că la bord ar avea șobolani canibali, reziduri radioactive și alte lucruri suspecte.

Ultimele vești despre „Liubov Orlova” apar în 2017 când publicația „Daily Star” anunță că vasul a eșuat pe plaja din Colorado, California. Însă acest lucru este repede infirmat. La ora actuală nu se mai știe nimic despre această navă.

Foto: Facebook

Ciudatul caz al lui Rudolph Fentz, bărbatul care a apărut din trecut și a fost imediat lovit mortal de o mașină

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre