Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire uimitoare: Oamenii pot înțelege limbajul animalelor. Iată cum!

Descoperire uimitoare: Oamenii pot înțelege limbajul animalelor. Iată cum!
Oamenii sunt capabili să înțeleagă limbajul animalelor, pornind de la sunetele pe care acestea le emit. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga.

Oamenii de știință susțin că oamenii își pot da seama despre ce sentimente au animalele domestice, precum porci, cai și capre, pornind de la vocalizările acestora.

Descoperirile făcute în urma unui studiu amănunțit au dat la iveală faptul că anumite informații din sunete (cât de intense sunt emoțiile unui animal), par să fie transmise în mod similar la toate speciile. Totodată, cercetătorii au verificat dacă oamenii pot înțelege dacă un animal a exprimat o emoție negativă sau una pozitivă.

„Nu putem să ne bazăm cu adevărat pe ce știm de la oameni, pentru că variază mult între specii; sunt multe diferențe în modul în care speciile își exprimă emoțiile”, a spus dr. Elodie Briefer, unul dintre autorii studiului, potrivit The Guardian.

Șase specii de necuvântătoare au fost cercetate

În cadrul studiului publicat în Royal Society Open Science, Briefer și colegii săi au explicat cum au înregistrat vocalizările de la șase specii de animale, anume cai, porci, capre, vite, cai de Przewalski (cai sălbatici) și mistreți.

Aceștia au vrut să afle dacă sunetul a fost făcut atunci când animalul era excitat – determinat de un ritm cardiac ridicat sau de mișcare – , dar și dacă sunetul a fost făcut într-un context pozitiv, cum ar fi anticiparea momentului în care primesc hrană sau într-un context negativ, cum ar fi atunci când animalele sunt izolate.

În cazul oamenilor, echipa a folosit înregistrări ale unor șiruri de cuvinte fără sens, rostite cu furie sau cu frică, pentru a reprezenta o intensitate emoțională mai mare sau mai mică – sau excitație – respectiv, cuvinte rostite într-un mod furios sau bucuros, pentru a sugera un context negativ sau pozitiv.

Peste 1.000 de persoane au ascultat sunetele fiecărei specii. După aceasta, oamenilor li s-a cerut să evalueze intensitatea emoțională a sunetului, fie joasă ori ridicată, iar apoi, să evalueze emoțiile, adică dacă au fost negative sau pozitive.

Participanții au evaluat corect tipul de emoție

Rezultatul a dezvăluit că, în general, participanții au evaluat corect intensitatea emoțională a animalelor în 54% din cazuri și tipul de emoție în 55,3% din cazuri. „Oamenii sunt, în general, mai buni la înțelegerea animalelor domestice decât a celor sălbatice”, a spus Briefer.

Briefer a adăugat că participanții au fost mai preciși în evaluarea tipurilor de emoții.

„Dacă trecem la nivelul următor, este foarte probabil să putem antrena cu ușurință oamenii să recunoască sunetele”, a spus dr. Elodie Briefer, adăugând că recunoașterea sunetelor animalelor i-ar putea ajuta pe cei care lucrează îndeaproape cu acestea – de la fermieri la proprietarii de animale de companie – să le înțeleagă mai bine.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre