Simona Ionescu / Redactor Șef

Exorcizările din Apuseni. Martor: „S-a tăvălit, a urlat, nu-mi venea să cred!”

Exorcizările din Apuseni. Martor: „S-a tăvălit, a urlat, nu-mi venea să cred!”
Biserica Ortodoxă a fost zguduită de-a lungul timpului de scandaluri de exorcizări. Preoți care vindecau demonizații în cadrul unor ritualuri înfricoșătoare au existat și în zona Munţilor Apuseni, la Poşaga şi Cib.

„Fenomen Poşaga” a pornit de la o biserică din comuna cu acelaşi nume. Ceea ce s-a întâmpla aici este denumit de unii exorcizare.

În prezent, biserica unde aveau loc exorcizările nu mai există. A fost distrusă de un incendiu produs în condiţii suspecte înainte de anul 2000. Părintele Ioan este cel care slujea acolo, iar despre activitatea sa există numeroase mărturii.

„După ce şi-a pus patrafirul pe capetele oamenilor, a început rugăciunile de dezlegare. Nu după multă vreme au început nişte strigăte în spate, în biserică, ca de groază, parcă răcneau în difuzoare acele persoane, o voce era mai răguşită parcă, oricum nişte strigăte sfâşietoare şi care te agitau foarte tare. Am încercat să rămân obiectiv. Nu-mi venea să cred, cele ce auzisem de la alţii acum se întâmplau.

Partea cea mai interesantă totuşi era că la un moment dat o persoană din spate de acolo din biserica, demonizată fiind, a venit cumva până în faţă, distanţă fiind destul de lungă.

S-a tăvălit, a urlat, chestia ciudată era că nu se putea ţine pe picioare drept, avea o privire sticloasă şi era… femeie. Aşa tare striga cu acea voce că începusem atunci să-mi pun semne de întrebare dacă totuşi e adevărat ce văd aici şi nu un spectacol de prost gust”, a povestit un student care ar fi văzut cu ochii lui ce s-a întâmplat. Sub protecția anonimatului, tânărul a mărturisit că a simțit în jur o prezență stranie, rece din partea acelei femei.

Aceasta a încercat să ajungă la preotul Ioan, iar la un moment dat l-a prins de patrafir şi a încercat să i-l smulgă. Femeia s-a liniștit atunci când preotul i-a pus patrafirul şi crucea pe cap

Un adevărat circ cu nebuni

„Ce mai, un adevărat circ cu nebuni parcă, cu totul ieşit din comun! Eram oarecum scârbit şi intrigat de atitudinea acelei femei. Fără ruşine se împinsese în oameni, într-unii a dat cu picioarele căzută fiind jos”, se precizează în povestea studentului”, relatată de crestinortodox.ro.

Studentul susţine că s-a simțit de parcă era într-o altă lume. „S-a terminat şi slujba la un moment dat. Părintele Ioan a început să stropească cu busuioc şi apă sfinţită peste noi oamenii adunaţi în biserica. Un băiat mergea cu o găletuşa cu apă sfinţită după preot, iar acesta înmuia mănunchiul de busuioc în apă din găleată şi stropea oamenii. Strigă ceva de genul «Ieşi”, completează participantul la slujba de exorcizare.

Activitatea în biserica de la Poşaga s-a derulat în anii ’80 şi începutul anilor ’90. Călugărul era faimos în toată zona și era căutat de zeci de persoane care ar fi fost ”posedate”. După ce biserica a ars, preotul a plecat de la Poşaga.

„Am vindecat demonizați”

Al doilea caz devenit cunoscut s-a derulat în satul Cib, comuna Almaşu Mare. În 2016, preotul Viorel Epure a fost suspendat de Arhiepiscopie pe o perioadă de 30 de zile din cauza ritualurilor de exorcizare pe care le organiza în biserică.

Într-un interviu acordat revistei Formula As, preotul susţinea că „am vindecat demonizaţi şi bolnavi incurabili, dar nu cu puterea mea, ci cu a lui Dumnezeu” şi că „am zeci de mii de enoriaşi într-un sat cu numai patru sute de suflete”.

Conform Arhiepiscopiei Alba Iulia, părintele Viorel Epure a încălcat regulamentul şi „rânduielile bisericeşti”, fiind canonisit pentru o perioadă de 30 de zile. Preotul a revenit la slujbe, dar nu s-au mai auzit veşti cu privire la slujbe de exorcizare pe care le-ar fi organizat.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre