Știați că marea majoritate a asfaltului folosit astăzi este derivat din petrol și se găsește sub formă concentrată în natură? Care sunt cele mai mari lacuri de asfalt din lume și ce secrete ascund, veți afla din acest articol.
Pe măsură ce asfaltul se mișcă, uneori apar copaci preistorici
Potrivit specialiștilor, asfaltul erupe în vulcani subacvatici, dar aceștia sunt relativ rari și au fost descoperiți abia în 2003. Există doar câteva lacuri de asfalt cunoscute în întreaga lume, iar cel mai mare dintre acestea se află în satul La Brea, în sud-vestul Trinidad, și poartă numele de Pitch Lake.
Lacul se întinde pe aproximativ 40 de hectare și se pare că are o adâncime de 75 de metri. Asfaltul lichid este atât de gros și de vâscos, încât suprafața poate fi călcată pe jos. Deși lacul pare liniștit, asfaltul se mișcă încet și se pot vedea linii de curgere la suprafață. Pe măsură ce asfaltul se mișcă, uneori apar copaci preistorici și alte obiecte care au căzut în lac, apoi dispar și reapar din nou.
Lacul a fost descoperit în 1595
Lacul a fost creat cu mii de ani în urmă prin procesul de subducție, când placa continentală din Caraibe a fost forțată sub o altă placă. Acest lucru a deschis linii de falie care au permis petrolului brut din depozitele subterane profunde să urce la suprafață, unde s-a adunat într-un crater vulcanic. Aerul a făcut ca elementele mai ușoare ale petrolului să se evapore, lăsând în urmă asfaltul greu, un amestec de petrol, argilă și apă. Lacul a fost descoperit în 1595 și a fost exploatat comercial din 1867.
Oamenii înoată în apele lacului de smoală, convinși că are proprietăți terapeutice
Se estimează că, până în prezent, din Lacul Pitch au fost extrase aproximativ 10 milioane de tone de asfalt și ar mai fi rămas aproximativ 6 milioane de tone de asfalt. Lacul Pitch Lake din La Brea este, de asemenea, o atracție turistică și aduce aproximativ 20.000 de vizitatori anual. Uneori, oamenii înoată în apele lacului de smoală, deoarece cred că are proprietăți terapeutice.
Lacul Bermudez, a doua cea mai mare groapă naturală de gudron din lume
Un alt lac de asfalt celebru este situat în zona urbană a orașului Los Angeles. Este, de fapt, un grup de gropi numit La Brea Tar Pits. Mai există și alte gropi de smoală în sudul Californiei, cum ar fi McKittrick Tar Pits din comitatul Kern și Carpinteria Tar Pits din comitatul Santa Barbara. În altă parte, există Lacul Bermudez, în Venezuela, care este a doua cea mai mare groapă naturală de gudron din lume. De asemenea, au fost descoperite gropi de gudron în Irak și în Baku, Azerbaidjan.
Dar cea mai neașteptată descoperire este cea a unei femei, datată la aproximativ 10.000 de ani
Lacurile de asfalt sunt obiecte de interes și pentru naturaliști și paleontologi, deoarece sub straturile lipicioase se ascund rămășițe ale vieții preistorice. De-a lungul a mii de ani, aceste lacuri au înghițit bizoni, lupi, cai, mamuți și sute de alte specii de vertebrate și nevertebrate. Aceste animale s-au rătăcit prea departe, căutând poate hrană, și au rămas prinse în asfalt.
Desigur este un mod groaznic de a muri, dar un mod fantastic de a conserva fosilele, spun specialiștii. În afară de animale, gropile de gudron au conservat și lemn și vegetație preistorică. Dar cea mai neașteptată descoperire este cea a osemintelor unei femei, datată la aproximativ 10.000 de ani. Scheletul a fost însoțit de rămășițele unui câine domestic. Cercetătorii cred că moartea ar fi putut fi ceremonială sau un sacrificiu.
Sursă foto: www.amusingplanet.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook