Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul „Incidentului Dyatlov”, elucidat oficial cu ajutorul unei animații Disney. Rămân însă semne de întrebare

Misterul „Incidentului Dyatlov”, elucidat oficial cu ajutorul unei animații Disney. Rămân însă semne de întrebare
Nouă studenți au murit în circumstanțe bizare, după ce au dispărut în timpul unei excursii la schi. Cazul a fost anchetat imediat, dar nu s-a găsit o explicație coerentă. La 60 de ani distanță, procurorii au redeschis ancheta.

Misterul „Incidentului Dyatlov” pare că a fost elucidat la decenii distanță. În anul 1959, în Munții Ural, nouă studenți ruși au murit în condiții suspecte. Când le-au fost descoperite corpurile, unele erau fără încălțăminte, aproape dezbrăcate și departe de cortul lor. S-a stabilit că majoritatea au murit din cauza hipotermiei. Grupul era format din nouă alpiniști, toți studenți la Institutul Politehnic Ural. 

Misterul „Incidentului Dyatlov”, oficial elucidat cu ajutorul unei animații Disney. Rămân însă semne de întrebare
Nouă studenți la Institutul Politehnic Ural au murit în condiții suspecte

Cazul a dat naștere la nenumărate teorii. Recent, un nou studiu sugerează că moartea lor ar fi fost cauzată de un cumul complex de factori, care au dus la un anume tip de avalanșă, una total diferită de ceea ce vedem în documentare sau filme. Noua cercetare susține că zăpada le-ar fi atins cortul în care rămăseseră să înnopteze, în timpul nopții. Totuși, rămâne inexplicabil cum au ajuns la distanță de cort, dezbrăcați și desculți, având în vedere temperatura de -25 de grade Celsius înregistrată acolo. La fel de inexplicabile sunt leziunile atipice constatate asupra corpurilor.

„Incidentului Dyatlov”, dosar clasificat 11 ani

În noaptea de 1 februarie 1959, excursioniștii conduși de Igor Dyatlov și-au instalat tabăra pe versantul Kholat Saykhl, supranumit „Muntele Mort”. 

Misterul „Incidentului Dyatlov”, oficial elucidat cu ajutorul unei animații Disney. Rămân însă semne de întrebare
Noaptea, studenții au fugit din cort, la peste 1 km distanță, aruncând hainele de pe ei

După miezul nopții, ceva neașteptat i-a determinat pe membrii expediției să fugă prin zăpadă, spre o pădure, la peste un kilometru distanță, lăsându-și în urmă hainele și încălțămintea, în ciuda temperaturii care se estimează că era în jurul valorii de -25 de grade Celsius. Ulterior, cortul a fost descoperit intact, ceea ce a sporit misterul cazului, care a primit numele de „Incidentul Dyatlov”. Nu se știe nici azi de ce tinerii nu au revenit la cort. 

Misterul „Incidentului Dyatlov”, oficial elucidat cu ajutorul unei animații Disney. Rămân însă semne de întrebare
Dosarul morții studenților a fost clasificat și redeschis după 60 de ani

Unele dintre cadavre au fost găsite ciudat decolorate sau lipsindu-le globii oculari. Alte corpuri prezentau leziuni interne, dar fără alte semne externe de traumatisme. S-a constatat că trupul unui tânăr înregistra un nivel ridicat de radiații, în timp ce limba unei fete lipsea. Un dosar penal a fost deschis și închis la scurt timp. În plus, acesta a rămas clasificat până în anii 1970. 

Unul dintre cele mai mari mistere ale Rusiei

Incidentul de la Pasul Dyatlov a devenit unul dintre cele mai mari mistere ale Rusiei, inspirând scrierea de cărți, realizarea de documentare și lungmetraje dedicate tragediei. 

Printre diferitele teorii vehiculate de-a lungul deceniilor s-au numărat: atacul unei creaturi asemănătoare lui Yeti, omul zăpezilor, o explozie cauzată de un test al unei arme nucleare secrete, căderea resturilor unei rachete sau chiar o forță parapsihologică necunoscută care i-a determinat pe excursioniști să se omoare între ei.

Ancheta, redeschisă după 60 de ani

La 60 de ani distanță, cazul a fost redeschis. Mai mulți specialiști elvețieni, cu experiență în investigații geotehnice criminalistice, au lucrat împreună cu procurorii. Concluzia lansată în 2019 a fost că grupul ar fi fost ucis de o avalanșă mai puțin obișnuită, cauza decesului majorității fiind hipotermia. 

Misterul „Incidentului Dyatlov”, oficial elucidat cu ajutorul unei animații Disney. Rămân însă semne de întrebare
Cortul studenților care au murit în mod misterios a fost găsit intact

Cu ajutorul celor care au realizat animația Disney Frozen, cercetătorii au creat un model analitic pentru a studia cum s-a declanșat avalanșa. Analiza lor sugerează că excursioniștii ar fi putut să-și fi așezat cortul fără să-și dea seama, rupând o margine în pământul înghețat, pe un strat slab de zăpadă. 

În timpul nopții, vânturile ar fi putut depune mai multă zăpadă pe o platformă stâncoasă deasupra cortului, care ar fi alunecat ulterior. 

Spre deosebire de avalanșele de zăpadă descrise de obicei în filme, o avalanșă „slabă” apare atunci când un bloc mare de gheață alunecă pe o pantă. Se crede că un astfel de bloc ar fi strivit o parte din cortul drumeților, rănind trei dintre ei și forțând grupul să fugă. 

Întrebări cu răspunsuri care nu satisfac complet

Dar întrebările privind „Incidentul Dyatlov” au rămas, mai ales că multe dintre cadavre prezentau leziuni traumatice neobișnuite, care nu sunt normale în cazul avalanșelor. Mai mult, corpul unor victime era intact. 

Întrebarea care aștepta cel mai mult un răspuns era însă aceea privind condițiile în care au fost găsite corpurile, și anume dezbrăcate. De ce s-au dezbrăcat studenții? Oamenii de știință au oferit o explicație. Se numește „dezbrăcare paradoxală”.

Atunci când ești pe punctul de a face hipotermie, poți simți brusc că îți este foarte cald și, ca atare, simți nevoia să îți dai jos toate hainele de pe tine. Se crede că acesta este modul în care corpul încearcă să pună capăt suferinței sale. În plus, când corpul ajunge în acel punct dramatic, este instalată și o puternică stare de confuzie, provocată de lipsa de sânge care ajunge la creier.

Sursa foto: Foto: Wikipedia Commons

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri