Poate părea supranatural, dar există un obiect foarte real atât de mortal încât câteva momente în prezența sa vă poate ucide. Doar 300 de secunde în cameră cu așa-numitul „picior de elefant” vă va lăsa să mai trăiți doar două zile.
Bucată de lavă solidificată de doi metri lățime, s-a format din miezul topit al reactorului nuclear de la Cernobîl. Chiar și acum, la aproape 40 de ani de la topire, a păși în camera unde există acest obiect ar putea fi mortal, iar amenințarea ar putea persista timp de secole de acum încolo.
Cum s-a format piciorul de elefant
La 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, a avut o creștere neașteptată a puterii. Când procedurile de oprire de urgență au eșuat, temperaturile din miez au crescut și mai mult. Până când au fost introduse barele de control care încetinesc reacția, era prea târziu, iar temperaturile intense au fisurat barele.
În curând, apa de răcire s-a vaporizat, crescând presiunea până când reactorul a explodat, provocând cel mai grav dezastru nuclear din istoria omenirii. În acea toamnă, în timp ce echipele de intervenție se luptau să limiteze radiațiile, au descoperit că o cameră de sub reactor devenise unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă.
Când acest amestec de nisip, beton și combustibil nuclear s-a răcit în cele din urmă, s-a solidificat într-un nou material numit „corium”. O masă de corium, care a căzut în coridorul de aburi de sub reactor, a devenit cunoscută sub numele de Picior de elefant datorită formei sale distinctive.
O oră de radiații la acest nivel ar fi echivalentul obținerii a patru milioane și jumătate de radiografii toracice
În 1986, piciorul de elefant emitea 10.000 de roentgeni (o măsură a radiațiilor) pe oră, de aproximativ 1.000 de ori doza necesară pentru a provoca cancer. Adică o oră de radiații la acest nivel ar fi echivalentul obținerii a patru milioane și jumătate de radiografii toracice.
Specialiștii spun că după 30 de secunde de expunere, rămâneți cu amețeli și oboseală care se manifestă în decurs de o săptămână. După două minute în cameră, celulele dumneavoastră ar începe să se dezintegreze, iar la patru minute s-ar instala vărsături, diaree și febră. Iar dacă cineva ar sta cinci minute în fața obiectului, ar muri două zile mai târziu.
Coriumul a fost produs doar de cinci ori în istorie
În 2016, un adăpost din beton și oțel, numit New Safe Confinement, a fost amplasat deasupra reactoarelor pentru a preveni alte scurgeri. Acesta a fost întărit cu o structură de oțel pentru a se asigura că praful de uraniu nu este dispersat în cazul unei alte explozii.
Deoarece coriumul este atât de rar, fiind produs doar de cinci ori în istorie, nimeni nu este foarte sigur cum se va schimba piciorul Elefantului în timp. În timp ce materialul nuclear se răcește încet, este probabil să rămână periculos pentru încă mulți ani de acum încolo. Din cauza radiațiilor intense, au fost realizate doar câteva fotografii ale acestuia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook