Simona Ionescu / Redactor Șef

Lumea cumpără iod pentru a preveni efectele radiațiilor, însă un medic dezvăluie adevărul: „Nu mai aveți ce să preveniți!”

Lumea cumpără iod pentru a preveni efectele radiațiilor, însă un medic dezvăluie adevărul: „Nu mai aveți ce să preveniți!”
Gabriel Tatu-Chițoiu, fost Președinte al Societății Române de Cardiologie, Medic Primar Cardiologie și Medicină Internă, lămurește unul dintre cele mai periculoase zvonuri care circulă la ora actuală. Oamenii au început să ia iod pentru a preveni eventualele radiații nucleare.

De la începutul conflictului armat, în care soldații Rusiei au atacat zone nucleare precum rămășițele centralei din Cernobîl și centrala Zaporizhzhya de pe teritoriul Ucrainei, pericolul unor explozii radioactive crește de la o zi la alta.

În plus, președintele Vladimir Putin a transmis în mod repetat amenințări că va folosi bombe nucleare dacă e nevoie, împotriva Alianței NATO.

În consecință, oamenii au încercat să ia toate măsurile de prevenție pentru a-și proteja sănătatea și au golit farmaciile de medicamentul despre care au auzit că i-ar putea salva de consecințele unui nor radioactiv: iodura de potasiu. Din păcate, medicii avertizează că administrarea sa nu va avea efectele dorite.

Iodul nenorocește glanda tiroidă

Medicul Gabriel Tatu-Chițoiu, fost Președinte al Societății Române de Cardiologie, susține că niciun medicament nu te poate salva din fața unei catastrofe nucleare.

„Aud ca iodura de potasiu a disparut din farmacii, motivatia fiind ca ar preveni efectele radiatiilor unor bombe nucleare.

Daca explodeaza o bomba nucleara nu mai ai ce preveni. Iodura de potasiu pe care o inghitim, in ideea ca iodul sa se fixeze in tiroida astfel incat sa blocheze fixarea iodului radioactiv, nu poate preveni transformarea noastra in vapori (in cel mai bun caz; in cel mai rau caz lumina exploziei ne orbeste iar temperatura uriasa ne da foc…

Deci stam cu iodul in tiroida dar suntem orbi si ardem”, transmite medicul.

„Iodul radioactiv este doar unul dintre izotopii emisi in radiatii. Mai sunt si altii dintre care amintesc stronțiul radioactiv cu timp de injumatațire de 30 de ani. Altfel spus…iodul nu ne fereste de boala de iradiere.

Oamenii si-au luat iodura de potasiu ca sa o foloseasca „in caz de…” Pai cand vine „in caz de…” iodul radioactiv se duce direct in tiroida… Noi luam abia atunci iod…

Efectul este ca acesta nu intra in tiroida pentru ca acolo s-a cantonat iodul radioactiv. Deci, teoretic, ar trebui sa inghitim iod acum, inainte de „impact” si nu „atunci”… Daca inghitim iod masiv acum ne dam tiroida peste cap. Deci… Inutil!”, mai spune dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Radiațiile de la Cernobîl se mențin la valori normale

De asemenea, medicul analizează informațiile apărute în spațiul media despre incidentele de la Cernobîl.

„Aud acum ca ideea de a te indopa cu iodura de potasiu a aparut in urma unei vesti potrivit careia rusii au spart sarcofagul de beton de la Cernobil, si de acolo scapa radiatii.

Pai primii care ar fi avut de suferit ar fi fost soldatii rusi. Toata coloana aia de 64 de km ar fi fost acum in boala de iradiere si razboiul s-ar fi terminat.

S-a anuntat oficial de 2 ori ca asa ceva nu s-a intamplat si ca nivelul de radiatii este normal. As zice sa ne revenim… Altfel ne pomenim cu tiroida data peste cap si o natiune intreaga care va lua Tyrozol, Euthyrox etc”, a comentat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Ce spune Ministerul Sănătății

În privința României, autoritățile noastre ne asigură că avem stoc suficient de iod:

„Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, a transmis Ministerul Sănătății.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre