Consumul de marijuana poate duce la demență. La ce alte riscuri se supun consumatorii

Marijuana a devenit ceva comun în ultimii ani și, deși în multe țări consumul este legalizat, în România planta încă face parte din categoria substanțelor interzise. Cu toate acestea, consumul este la cote alarmante, iar riscurile nu sunt cunoscute.
Un studiu publicat în JAMA Neurology relevă o asociere îngrijorătoare între vizitele la urgențe cauzate de cannabis și riscul crescut de demență. Persoanele care au avut astfel de urgențe au prezentat un risc cu 23% mai mare de a dezvolta demență în următorii cinci ani față de cei cu spitalizări din alte motive. Comparativ cu populația generală, riscul a crescut la 72%. Studiul a eliminat variabile precum vârsta, sexul, bolile cronice și alte adicții pentru a izola influența cannabisului.
Deși cercetarea nu demonstrează o cauzalitate directă, ci doar o corelație, implicațiile sunt importante. Demența este o boală degenerativă severă, care afectează memoria, gândirea și autonomia, fiind în continuă creștere la nivel global.
Rezultatele studiului sunt susținute de alte cercetări care arată că utilizarea îndelungată a cannabisului poate reduce volumul hipocampului, o regiune-cheie pentru memorie și învățare, afectată devreme în boala Alzheimer. În plus, urgențele medicale legate de cannabis devin tot mai frecvente, în special în rândul consumatorilor cronici.
Un alt aspect important este Cannabis Use Disorder (CUD), o afecțiune clinică caracterizată prin dependență sau utilizare problematică. Aproximativ 3 din 10 utilizatori dezvoltă CUD, o condiție adesea subdiagnosticată și ignorată. Aceasta poate duce la dificultăți în viața personală și profesională, iar întreruperea consumului provoacă adesea simptome severe de sevraj sau tulburări mintale.
Chiar și marijuana medicinală, folosită pentru tratarea durerii cronice sau a efectelor chimioterapiei, nu este lipsită de riscuri. Produsele prescrise conțin adesea THC, substanța psihoactivă care poate afecta ritmul cardiac, reacțiile, memoria și poate induce stări de panică sau halucinații la doze mari.
Mai ales în cazul pacienților cu predispoziție genetică la demență sau cu probleme psihice preexistente, folosirea cannabisului ar trebui monitorizată atent de către medici, mai spune studiul.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook