Simona Ionescu / Redactor Șef

Schimbările climatice amenință sănătatea ochilor. Ce spun oamenii de știință

Schimbările climatice amenință sănătatea ochilor. Ce spun oamenii de știință
O serie de factori bine cunoscuți, printre care expunerea la radiațiile UV, genetica și îmbătrânirea determină probleme oculare. Oamenii de știință au descoperit în ultimii ani și un alt factor: schimbările climatice.

Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice cresc riscul pentru sănătatea ochilor în mai multe moduri. În primul rând, ele încălzesc planeta, temperatura medie a suprafeței Pământului în 2024 fiind cea mai ridicată înregistrată vreodată.

Căldura excesivă conduce la dezvoltarea cataractei

La nivelul ochilor, insolația afectează sistemele naturale de apărare care, în mod normal, contracarează acumularea de molecule dăunătoare numite specii reactive de oxigen, explică Lucía Echevarría-Lucas, oftalmolog la Spitalul La Axarquía din provincia Málaga, Spania.

Cristalinul ochiului este format din proteine cristaline care trebuie să rămână organizate pentru a-și păstra transparența. Speciile reactive de oxigen pot deteriora aceste proteine, „formând opacități care duc la cataractă”, spune Echevarría-Lucas. Deoarece cristalinul nu poate regenera proteinele, cu cât veți petrece mai mult timp în căldură, cu atât riscul de a dezvolta cataractă este mai mare.

Radiațiile UV generează, de asemenea, specii reactive de oxigen care afectează cristalinul ochiului

O altă modalitate prin care încălzirea globală contribuie la afecțiunile oculare este prin creșterea expunerii la radiațiile UV, potrivit Echevarría-Lucas și coautorului studiului, José María Senciales González, geograf la Universitatea din Málaga.

Specialiștii susțin că radiațiile UV generează, de asemenea, specii reactive de oxigen care afectează cristalinul ochiului și pot deteriora direct ADN-ul celulelor cristalinului. Cataracta este una dintre cele mai frecvente cauze ale deficiențelor de vedere la nivel mondial.

Conjuctivita și pterigionul, alte probleme oculare apărute din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice amenință sănătatea ochilor. Ce spun oamenii de știință
Schimbările climatice duc la apariția bolilor oculare

Dar schimbările climatice provoacă și o creștere a altor afecțiuni oculare. Printre acestea se numără keratita, care este o inflamație a corneei, stratul transparent și exterior al ochiului.

Poate să apară însă și pterigionul, o creștere excesivă a țesutului roz cărnos peste partea albă a ochiului (numită scleră) și conjunctivita, o infecție sau iritație a ochiului, numită și conjunctivită, susține Yee Ling Wong, oftalmolog stagiar la Manchester Royal Eye Hospital din Marea Britanie și coautor al unui studiu general din 2024.

Atenție la infecțiile oculare!

Sezoanele mai lungi de polen, precum și mucegaiul, ambele legate de schimbările climatice, contribuie, de asemenea, la o creștere a conjunctivitei cauzate de alergii, spune oftalmologul Malik Kahook de la Universitatea de Medicină din Colorado.

De asemenea, secetele cauzate de schimbările climatice provoacă insecuritate alimentară, care poate duce la deficiențe de nutrienți esențiali, precum cupru și vitaminele B12, B1 și B9, care dpot afecta nervul optic. În timpul secetelor, lumea e adesea nevoită să utilizeze apă nesigură, ceea ce crește și riscul de infecții oculare, mai spun oamenii de știință

Cum vă protejați ochii

Există modalități de a proteja ochii de efectele negative ale schimbărilor climatice. Cei care lucrează în aer liber ar trebui să beneficieze de umbră suficientă și de pauze frecvente pentru a se răcori, spune Jesús Rodrigo Comino, geograf la Universitatea din Granada și coautor al studiului spaniol.

Specialistul recomandă purtarea unei pălării cu vizieră care protejează ochii, precum și a ochelarilor de soare cu filtru UV. Consumul de alimente bogate în vitaminele A, C și E și triptofan, precum și evitarea fumatului și a consumului de alcool pot fi, de asemenea, de ajutor, adaugă el.

Reducerea gazelor cu efect de seră și a substanțelor chimice care distrug stratul de ozon, care cresc expunerea la radiațiile UV, sunt esențiale pentru protejarea sănătății ochilor la nivel global.

Sursă foto: www.optometristsclinic.com

 

Citiți și: 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *