Născuți și crescuți la Moscova, copiii rușilor extrem de bogați au primit educație la universități de elită din Londra și New York. Își duc viața în apartamente și vile de lux situate pe cele mai exclusiviste străzi ale capitalelor europene, vacanțele și le petrec în același ton la ski în Austria sau în insule, iar avioanele private le stau tot timpul la dispoziție.
Nu se sfiesc să-și etalaze pe rețelele de socializare luxul în care trăiesc. O tânără a postat fotografii de la petrecerea dată cu ocazia împlinirii a 22 de ani, lângă o piscină, la vila de la Marea Adriatică a unuia dintre liderii ruși.
Catalogată drept „ipocrizie extremă” de către Daniel Treisman, profesor specializat în politică rusă la Universitatea din California, situația nu li pare tot așa și rușilor. „Ei cred că există competiție între SUA și Rusia, dar că acest lucru nu ar trebui să afecteze educația copiilor lor sau locul în care își cumpără o vilă”, explică specialistul.
Bogățiile lui Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin
Și purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, face parte din cercul oligarhilor care și-au trimis copiii la studii în Europa de Vest, chiar dacă face aproape zilnic declarații împotriva Occidentului. Nu de mult, SUA l-au sancționat pe Peskov, pe soția sa și pe cei doi copii adulți din două căsătorii anterioare, spunând că stilul lor de viață ar depăși salariul unui funcționar public, ceea ce înseamnă că ar avea susținere din partea președintelui rus.
Peskov, care ar fi câștigat oficial 173.000 de dolari în 2020, a fost văzut purtând un ceas de firmă de 600.000 de dolari, iar luna sa de miere a costat aproximativ 430.000 de dolari, potrivit Fundației Anticorupție a liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare. Aceeași sursă susține că soția, fosta soție și copiii lui Peskov dețin vehicule de lux și case de milioane de dolari în întreaga lume, inclusiv în Rusia și Franța, o bogăție numită de experți „cleptocrație”.
Bogățiile rușilor sunt adesea mascate printr-o rețea complicată de companii-fantomă, bănci offshore și tranzacții ascunse, ceea ce face dificilă urmărirea fondurilor. Experții spun că oligarhii ruși vor să trăiască în Occident pentru că aici sunt cele mai bogate țări din lume și, totodată, se află și centrele culturii mondiale. În plus, țările occidentale au un stat de drept mult mai sigur decât Rusia, ceea ce îi determină să-și mute banii în Occident.
Averea ministrului de externe Serghei Lavrov
Chiar și ministrul de externe Serghei Lavrov, care a cerut o ordine mondială „post-occidentală” în 2017, și-a trimis fiica la universități prestigioase din Londra și New York. De asemenea, și fiica presupusei iubite a lui Lavrov s-a expus pe rețelele de socilaizare: a postat fotografii cu ea pe un iaht, într-o stațiune de schi din Austria și la vila unui oligarh bogat.
Polina Kovaleva, „fiica vitregă” a lui Lavrov, are un apartament de 5,8 milioane de dolari în Londra, proprietate vizată, acum, de sancțiuni. Ekaterina Vinokurova (39 de ani), o altă fiică a lui Lavrov, a urmat cursurile Universității Columbia din New York, unde a locuit timp de 17 ani, înainte de a-și obține diploma de licență la London School of Economics. Ambele fete au fost sancționate recent de Marea Britanie.
Vladimir Putin și fetele sale
Chiar dacă Vladimir Putin i-a atacat pe rușii cu „vile în Miami sau pe Riviera Franceză”, fiicele sale trăiesc în afara Rusiei. Maria, fiica cea mare, s-ar fi căsătorit cu un om de afaceri olandez, iar cuplul ar fi locuit într-un apartament de 3,3 milioane de dolari în Olanda.
De numele fiicei mai mici, Katerina, este legată o vilă din Biarritz, Franța, vilă de milioane de dolari cumpărată de fostul ei soț, Kirill Șamalov, de la un vechi prieten al lui Putin, Ghennadi Timcenko.
Ambele fiice ale lui Putin au fost trecute pe lista sancțiunilor impuse de UE, SUA și Marea Britanie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook