Prăjitura Mălai dulce, mult adorată în zona Moldovei, unde o găsim sub denumirea de Alivancă moldovenească, este e prăjitură delicioasă, pufoasă și frumos colorată, preparată cu mălai.
Prăjitura Mălai dulce. Rețetă tradițională de alivenci moldovenești – Ingrediente
6 ouă
200 gr zahăr
250 g mălai
1 l lapte
500 gr brânză de vaci
300 gr smântână
1/2 linguriță sare
100 gr unt
Mod de preparare
Se pune laptele la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, se adaugă sarea și mălaiul, în ploaie și se amestecă bine să nu se facă cocoloașe, așa cum se procedează și la rețeta de mămăligă clasică. Se fierbe mălaiul până se hidratează bine, amestecând continuu, apoi se stinge focul și se încorporează untul. Se lasă la răcit, acoperit cu o folie de prospețime, la contact, pentru a nu prinde crustă.
Între timp, se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul până devin spumoase, iar albușurile se bat spumă, cu un praf de sare.
După ce s-a răcit compoziția de mălai, se încorporează în ea brânza de vaci și smântâna. Se adaugă gălbenușurile spumate, apoi bezeaua de albușuri. Compoziția pentru Alivenci moldovenești sau prăjitura Mălai dulce se întinde într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, sau unsă cu unt și tapetată cu făină.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade C, pentru aproximativ 45 de minute, sau până se rumenește pe margini și la suprafață. Prăjitura Mălai dulce se lasă să se tempereze, se porționează și se servește ca atare, presărată cu zahăr, sau cu o cupă de smântână.
Sursa: Chefi la cuțite
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook