Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum scapi de mătreță cu remedii naturale

Cum scapi de mătreță cu remedii naturale
Mătreața nu este considerată o boală. Însă este neplăcut să ai tot timpul gulerul alb din pricina ei.

Mătreața este o afecțiune cutanată. Practic, pielea capului se usucă și se descuamează. Pe unde mergi, cad scuame albe pe haine. Este neplăcut și jenant. Puteți să scăpați de mătreață cu remedii naturale.

Ce este mătreața. De ce apare

Când celulele moarte se desprind de cap și devin vizibile, avem de-a face cu o afecţiune cutanată. În limbajul uzual se numește mătreaţă.

Mătreaţa apare deseori în tinereţe. Persoanele afectate ob­servă adesea că formarea scuame­lor se reduce în sezonul cald.

Specialiştii au ajuns la concluzia că mătreața este provo­cată de o ciupercă, Malassezia ova­lis, căreia îi prieşte în mod special gră­simea.

Deci, cu cât aveţi scal­pul mai gras, cu atât creşte pro­babi­litatea să apară mătreața.

Cum scapi de mătreță cu remedii naturale

În mod nor­mal, celulele cutanate se reîn­no­iesc la 28 de zile. Dacă mătreața nu trece, consumltați un specialist.

Mierea. Un studiu realizat în Emiratele Arabe Unite a arătat că mierea poate înlătura mâncărimile şi formarea de scuame în decurs de o săptămână.

Cei testați au diluat mierea pură cu apă călduţă în proporţie de 9 la 1 şi au aplicat-o pe pielea capului din două în două zile, timp de patru săptămâni.

După aplicare au executat un masaj uşor al scalpului, au lăsat amestecul să acţioneze trei ore, apoi l-au îndepărtat prin clătire cu apă caldă.

Simptomele au cedat, dar s-a obţinut şi un beneficiu suplimentar:  s-a redus căderea părului.

Orzul.  Deficitul de zinc favorizează mătreaţa, spun specialiștii. Așadar, consumați alimente care conţin această substanţă, de exemplu arpacaşul de orz şi fasolea roşie.

Oţetul de mere. Oţetul de mere ţine sub control formarea scuamelor. Încălzi­ţi-l în cuptorul cu microunde sau într-o crăticioară pe aragaz, în­muiaţi în el un prosop mic şi ţineţi com­presa pe cap o oră. Apoi spălaţi-vă părul cu un şam­pon neagresiv, pe bază de plante.

Iaurtul. Întindeţi iaurtul pe scalp într-un strat gros, în­făşuraţi-vă capul cu un pro­­sop, iar după 20 de mi­nute spălaţi-vă bine cu apă caldă. Veţi obţine o ame­lio­rare a simpto­melor.

Somonul. Ca­renţa de vitamine B6 şi B12 poate duce şi la apariţia scua­melor. Mân­caţi mai mult somon, carne şi ficat de vită, care vă vor furniza vitaminele amintite în can­titate sufi­cientă.

Uleiul de măsline. Ajută la desprinderea scuamelor. Încălziţi puţin ulei de măsline şi verificaţi-i tem­pe­ratura cu dosul mâinii, deoarece el n-are voie să fie prea fierbinte. Ma­saţi-l, astfel încât să intre în pielea capului şi lăsaţi-l să acţioneze 20 de minute. Periaţi-vă părul cu o perie care nu trebuie să fie exagerat de moale şi după aceea spă­laţi-vă pe cap cu multă apă. Repetaţi procedura de două ori pe săptămână.

Lămâia. Stoarceţi o lămâie proaspătă, masaţi-vă pielea capului cu câteva linguri de zeamă de lămâie. După aceea clătiţi-vă cu multă apă. Repetaţi trata­mentul până la dispariţia scuamelor. În felul acesta, restabiliţi nivelul normal de aciditate al scalpului.


Cofeina în îngrijirea părului. Ce spun specialiștii

Cum scapi de coşurile de pe faţă. Remedii naturiste

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre