Nu avem obiceiul să citim spontan etichetele produselor pe care le cumpărăm. Ne-am îngrozi dacă am fi atenți ce scrie pe multe produse. Dr. Stephen Juraschek, profesor asistent la Harvard Medical School, studiază sodiul și hipertensiunea arterială. El a descoperit cât de periculoasă este sarea în exces pentru sănătatea noastră. Încearcă acum să convingă producătorii să renunțe la sare.
Cât de periculoasă este sarea în exces pentru sănătatea noastră
Sarea este bună dacă nu este consumată în exces. Fără să ne dăm seama, consumăm mult prea mult față de nevoile organismului. Chiar dacă ne-am uita de fiecare dată pe etichete, tot nu am ști cât de multă sare conține produsul. În afară de sare, pe etichetă ar putea fi folosiți termeni precum glutamat monosodic (MSG, comun în mâncarea chinezească), citrat de sodiu, alginat de sodiu și fosfat de sodiu.
Alimentele cu cele mai ridicate niveluri de sare includ pâinea și chiflele, pizza, sandvișurile, mezelurile, supele, șaormele, chipsurile, popcornul, biscuiții, puiul, brânza și omletele. Este concluzia unui studiu vast, realizat de Dr. Stephen Juraschek, profesor asistent la Harvard Medical School, care a studiat sodiul și hipertensiunea arterială.
Câtă sare este suficientă
Cea mai mare parte a aportului de sodiu provine din alimentele procesate, a descoperit profesorul american.
”Cereți informații nutriționale la restaurante și încercați să evitați antreurile cu exces de sodiu. Evitați să mâncați în oraș consumând mai multe fructe și legume proaspete și congelate instantaneu. Amintiți-vă că un obiectiv zilnic pentru adulți este de numai o linguriță de sare sau 2.300 miligrame. Pentru copiii mai mici de 14 ani, este chiar mai puțin: de la 1.500 până la 1.900 miligrame pe zi sau aproximativ o treime dintr-o linguriță”, spune Dr. Stephen Juraschek.
Reputatul profesor universitar atrage atenția că nu adaugă niciodată sare în mâncarea pe care o consumă acasă sau în restaurante. Nu adaugă sare în nici o rețetă când gătește. Știe foarte bine care este legătura dintre sare, tensiunea arterială ridicată și bolile de inimă, care reprezintă principala cauză de deces a bărbaților și femeilor din SUA.
Chiar dacă este atent la consumul de sare, profesorul continuă să depășească limita zilnică recomandată de 2.300 miligrame de sodiu. Asta pentru că mânâncă în oraș sau adăugă ingrediente procesate sau preparate în mesele pe care le pregătește.
Unul dintre ele este sosul pentru salată. „Am găsit sosuri pentru salate în care o singură porție (două linguri) conținea peste 23% din valoarea zilnică de sodiu″, a declarat Dr. Stephen Juraschek. „Cei mai mulți dintre pacienții mei nu adaugă sare la masă, dar nu realizează că legumele la conserve, chiflele și pieptul de pui sunt printre cele nocive din SUA″, a spus el.
Sarea este adăugată în procesul de fabricație
Sarea este adăugată în procesul de fabricație pentru a umfla pieptul de pui astfel încât să pară mai mare și mai apetisant. ”De fapt, sursele ascunse de sodiu sunt peste tot în alimentația noastră”, a declarat Dr. Janet Woodcock, comisarul interimar în cadrul US Food and Drug Administration.
Pâinea este una dintre cele mai mari surse de sodiu pe care le consumă oamenii, a mai spus comisarul. „Sosul de roșii, mazărea, pâinea, sosul de salată… Nu peste mult timp, întreaga ta masă va avea sare ascunsă în ea și este foarte greu acum pentru oameni să gestioneze asta pe cont propriu.″
Ce soluție au găsit americanii
Dr. Janet Woodcock și echipa sa de la FDA au anunțat că doresc să ajute oamenii să își gestioneze consumul de sare. Au cerut patronilor din industria alimentară să reducă în mod voluntar nivelul de sodiu în 163 de categorii de alimente procesate, ambalate și preparate, dintre cele mai consumate.
Probabil, nu vor avea succes. Au mai încercat și în urmă cu cinci ani. Agenția a emis un proiect de îndrumare care stabilea un nivel mult mai mic: 2.300 de miligrame, adică aproximativ o linguriță de sare de masă. Aceasta este limita zilnică recomandată stabilită de ghidurile nutriționale federale.
„Nu este clar că recomandările voluntare au fost utile″, a spus Juraschek. Studiul pe care l-a realizat arată că, în SUA, consumarea alimentelor sărate a crescut în ciuda apelului din 2016.
Soluția reală este ca fiecare dintre noi să fim atenți când cumpărăm produse procesate. Sursa: editioncnn.com.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook