Până aseară, despre această întâmplare nu s-a știut nimic. Ministrul Aurescu a avut o intervenție în cadrul știrilor de la Pro Tv, luni seara, și a dezvăluit ce s-a întâmplat în Afganistan după preluarea puterii de către talibani.
Pe 20 august, în preajma aeroportului din Kabul, ajunsese un grup de afgani. Consulul român îi aștepta la poarta aeroportului. A avut loc o ambuscadă, iar diplomatul român a fost împușcat. Cetățenii afgani au scăpat cu fuga.
„O vestă antiglonț l-a salvat de la moarte sigură pe consulul român din Afganistan. Demnitarul a fost împușcat de un taliban. S-a întâmplat acum două săptămâni la intrarea pe aeroportul din Kabul, în timpul încercării de evacuare a unor cetățeni afgani.
Din cauza ploii de gloanțe, grupul însoțit de consulul nostru nu a reușit să intre în aeroport, însă a părăsit țara mai târziu, trecând o graniță terestră. Consulul este acum în afara oricărui pericol”, și-a început relatarea ministrul.
Bogdan Aurescu a povestit cum a auzit focurile de armă în telefon.
„Întunericul se lăsase și deja trebuia să folosească o lanternă colorată. La momentul respectiv a început să se tragă foarte puternic. Auzeam prin telefon, practic, împuşcăturile, care erau din ce în ce mai dese.
S-a decis, din nou, de către trupele americane care asigurau paza aeroportului, să fie blocate toate intrările în aeroport în seara respectivă. Practic, grupul respectiv nu a mai putut să intre în aeroport, deşi se afla la o distanţă destul de mică de poarta respectivă.
În acel context în care se trăgea foarte mult, într-adevăr, un glonț rătăcit l-a atins şi pe consulul nostru, dar, din fericire, nu a avut niciun fel de repercusiuni, pentru că purta echipament de protecţie”.
156 de persoane, evacuate pe cale terestră
Pe 26 august un alt grup de afgani a fost împiedicat să intre în aeroport printr-un atentat care a produs mai multe victime. Din acel moment evacuarea pe calea aerului a devenit și mai anevoioasă și, curând, aeroportul a fost abandonat.
„A fost clar că această cale de evacuare pe calea aerului, prin intermediul Aeroportului din Kabul, nu mai putea să fie folosită. Cea mai fezabilă s-a conturat a fi cea pe cale terestră terestră. O operațiune foarte complexă, care a presupus un contact permanent cu aceste grupuri de cetățeni afgani.
Astfel, 156 de jurnaliști, magistrați și studenți afgani cu burse de învățământ în România au fost evacuați în Pakistan pe cale terestră. Printre ei sunt și 53 de copii mici și adolescenți.
Cu toții vor ajunge în România, unde vor putea solicita azil. Alți 49 de cetățeni români care își doreau să plece din Afganistan au fost repatriați în siguranță de Ministerul de Externe, alături de şapte cetățeni străini.
Opt români au rămas în momentul de față voluntari în Afganistan. Şapte dintre ei lucrează pentru Organizația Națiunilor Unite, iar unul lucrează pentru un ONG internațional. Nu doresc să se întoarcă momentan în țară”, a mai spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook