Mai ai timp de un „Mousse de ciocolată cu piper”. Rețeta rapidă a lui chef Nicolai Tand

Mai ai timp de un „Mousse de ciocolată cu piper”. Rețeta rapidă a lui chef Nicolai Tand
Chef Nicolai Tand, îndrăgitul bucătar al emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani a preparat o rețetă de desert absolut delicios: Mousse de ciocolată cu piper.

Pentru că sunt la modă, de la un timp, deserturile cu gust ușor picant, de la ghimbir, ardei iute, piper și alte ingrediente, chef Nicolai Tand, îndrăgitul bucătar a preparat într-o ediție a emisiunii „Neața” un desert absolut senzațional, după cum au declarat matinalii Dani și Răzvan și gașca lor. Dulcele se numește Mousse de ciocolată cu piper.

Este un desert ce poate fi servit ca atare, în boluri, în cupe de înghețată sau în pahare de șampanie. Însă poate fi folosit ca și cremă pentru prăjituri sau torturi.

Mousse de ciocolată cu piper

Ingrediente

4 gălbenușuri de ouă medii

100 gr zahăr

400 ml smântână lichidă, neîndulcită

400 gr ciocolată cu peste 50 % masă de cacao

50 gr unt cu 82% grăsime

4 albușuri

75-100 gr zahăr

un praf de sare

aromă la alegere

puțin piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Modul de preparare al acestui îndrăgit desert nu este foarte laborios, însă necesită atenție. În primul rând se separă albușurile de gălbenușuri și se presară un praf de sare peste albușuri. Albușurile se lasă la temperatura camerei 15-20 de minute, pentru o reușită sigură a bezelei.

În timp ce albușurile stau, ne ocupăm de ciocolată. Punem un vas cu apă pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Deasupra acestuia, dar fără a atinge apa, punem un bol de sticlă termorezistent, sau o crăticioară. Adăugăm în bol ciocolata ruptă în bucăți mici și untul. Lăsăm ingredientele să se topească, amestecându-le pentru omogenizare. Între timp, în alt vas încălzim și smântâna lichidă, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere.

Scoatem bolul cu ciocolată din vasul cu apă și lăsăm compoziția să se tempereze ușor, apoi încorporăm în ea smântâna încălzită. Gălbenușurile le batem/mixăm cu 100 de grame de zahăr până devin spumoase. Le încorporăm în amestecul de ciocolată cu smântână lichidă, amestecând compoziția cu o paletă de silicon. Amestecăm încet, cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a menține textura compoziției aerată.

Ultimul pas constă în prepararea bezelei. Mai întâi mixăm albușurile presărate cu sare până când devin cristaline. Apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă. Punem zahăr în funcție de cât de dulce dorim desertul.

În final încorporăm bezeaua în compoziția de ciocolată, cu aceleași mișcări circulare, de jos în sus. Adăugăm treptat bezeaua, în timp ce amestecăm pentru omogenizare. La final măcinăm piper, atât cât știm că suportăm gustul picant. Punem deliciosul mousse de ciocolată cu piper în boluri, sau în pahare și îl dăm la rece pentru 2-3 ore.

Sursa: A1.ro