Mousse din ficat de pui cu ciuperci, rețeta lui chef Nicolai Tand

Mousse din ficat de pui cu ciuperci, rețeta lui chef Nicolai Tand
Ce poate fi mai bun la mic dejun decât o felie de pâine prăjită tartinată cu pate de ficat, după cum recunoaște și Dani Oțil?

Nicolai Tand i-a satisfăcut pe deplin plăcerea preparând o delicioasă rețetă de mousse din ficat de pui cu ciuperci, așa cum numai el știe s-o facă. El a pregătit un preparat care conține ficat, vin, unt, dar și alte ingrediente, denumit „Mousse de ficat”. Este de fapt tot o rețetă de pate din ficat, dar mai cremoasă, mai aerată, preparată cu ingrediente interesante ce dau gust și aromă perfectă. Nu se prepară nici greu și nici mi mecesită timp îndelungat.

Mousse din ficat de pui cu ciuperci – Ingrediente

1 kg ficat de pui

1 l lapte

1 lingură de ulei

125 gr unt cu peste 80% grăsime

150 ml supă vită

150 ml vin

150 ml smântână lichidă

250 gr ciuperci

2 cepe

2 căței de usturoi

sare și piper

puțin cimbru

Mod de preparare

Se curăță bine ficatul de pui de pielițe și grăsime, dar și de partea de culoare vânătă, ce are gust amărui. Apoi se pune în lapte cât să fie bine acoperit, pentru a se frăgezi. Se lasă la odihnit aproximativ 30 de minute, apoi se scurge bine.

Între timp, se curăță ceapa și usturoiul și se toacă fin. Se curăță și ciupercile și se toacă mărunt. Se pun la călit în ulei cu puțin unt ceapa și usturoiul și se lasă la foc mic, amestecând constant, pentru a nu se arde și a nu căpăta gust de prăjeală. Când ceapa se pătrunde și devine sticloasă, se adaugă ciupercile, apoi ficatul de pui și se amestecă bine, întorcând bucățile de ficat de pe o parte pe cealaltă în grăsime.

Se adaugă supa de vită și se lasă să fiarbă ingredientele în ea, condimentându-le gustul cu sare, piper și puțin cimbru. se poate adăuga chiar o supă de legume. Apoi se adaugă vinul și se mai lasă să fiarbă până se evaporă alcoolul. Se scurge supa și se pasează ficatul cu ciupercile și ceapa până rezultă o pastă.

Se mai adaugă unt pentru cremozitate și smântână lichidă. Va rezulta o compoziție cremoasă și ușor fluidă care se pune în boluri ceramice, sau borcane de sticlă. Se dau vasele la rece până când deliciosul mousse din ficat de pui cu ciuperci devine mai ferm și poate fi tartinat pe felii de pâine. Mousse-ul din ficat de pui cu ciuperci se poate depozita la frigider pentru mai multe zile, acoperit de o peliculă de unt topit. Când se desface recipientul, se înlătură untul, care va acoperi din nou mousse-ul rămas.

Sursa: Chefi la cuțite