E vorba de nava fantomă Caleuche, care a captivat mințile marinarilor și ale locuitorilor de pe uscat de generații întregi. Cine e vrăjitorul care a aruncat blestemul?
Cu originile sale învăluite în mister, acest vas-fantomă, comandată de un vrăjitor, a fost subiectul a nenumărate povești, legende, documentare, fiecare oferind o perspectivă unică asupra poveștii sale. De unde vin aceste povești și de ce Caleuche provoacă teamă în inimile marinarilor chilieni?
Nava fermecată
Caleuche este o navă fantomă cu origini în mitologia Chiloe din sudul Chile. Numele său este o îmbinare dintre cuvintele mapuche Kalewtun, care înseamnă a transforma sau a schimba, și che, care înseamnă oameni.
De altfel, aceasta este cunoscută și ca Nava fermecată, Barcoiche și Nava vrăjitorului și există mai multe versiuni ale legendelor care o înconjoară. Se spune că nava navighează de-a lungul canalelor Chiloe cu viteze uimitoare. Deși nu poate fi văzută întotdeauna, se crede că oamenii îi pot simți apropierea mai ales în zilele cu ceață.
Seamănă cu un vechi galion spaniol
Cele mai multe versiuni ale navei arată că seamănă cu un vechi galion spaniol. A fost descrisă ca fiind o navă albă strălucitoare, cu trei catarge și cinci pânze, iar legenda spune că luminile strălucesc de la Legendele de la fiecare fereastră.
Se presupune că de pe navă se aude muzică și e veselie, ca și cum la bordul ei ar avea loc mereu o mare petrecere. Cei atrași de sunetul petrecerilor au afirmat adesea că nava dispare atunci când se apropie de oameni, dar și că alte ambarcațiuni unde există muritori ar trece direct prin ea.
Construită de un zeu?
Potrivit celei mai vechi versiuni a poveștii, nava ar fi o ființă vie creată de Millalobo, al doilea zeu al mării pentru copiii săi. Una dintre fiice era cunoscută sub numele de Sirena Chilota și era „un fel de sirenă”, iar cealaltă, Pincoya, era spiritul apei.
Mai exista și un fiu care se numea Pincoy. Legenda spune că Pincoya și Pincoy căutau marinarii care muriseră pe mare, erau aduși pe navă, transformați în strigoi, iar aceștia se bucurau de o petrecere fără sfârșit. Potrivit unei alte versiuni, nava este controlată de Brujo Chilote, un vrăjitor malefic și astfel sunt ademeniți marinarii naivi.
Singura modalitate să nu fie răpiți este să stea în spatele unor pomi
Caleuche răpește marinari și oameni de pe uscat și apoi îi obligă să stea pe navă pentru eternitate. Aceste victime ghinioniste au un picior lipit de coloana vertebrală pentru a nu putea scăpa și sunt transformate în creaturi numite Invunche. Localnicii erau îngroziți de ideea de a fi reperați și capturați și singura modalitate de a scăpa era să se ascundă în spatele anumitor copaci, cum ar fi vinul chilian sau olvillo.
O corabie a vrăjitorilor?
Ultima și cea mai modernă versiune a poveștii spune că nava a fost folosită ca mijloc de transport magic de către vrăjitorii din Chiloe. În această versiune, se spune că nava este folosită de un grup de vrăjitori care se îmbarcă pe navă la fiecare trei luni într-o călătorie pentru a-și spori puterile. În această versiune, nava este în continuare deținută de Milalobo și doar echipajul poate urca la bordul navei.
Cu timpul, oamenii au început să creadă că unii negustori locali făceau înțelegeri cu acești vrăjitori în schimbul bogăției și al succesului. În ce constau acest pact, nimeni nu știe, dar se bănuiește că unii negustori urmau să lase echipajul turbulent al Caleuche să organizeze petreceri desfrânate în casele lor atunci când nava acostează. Alții susțin că negustorii trebuie să lase echipajul să le folosească casele pentru ritualuri întunecate și macabre.
Și-au lăsat ancorele în fața caselor
Când „Marele Cutremur din Chile” a lovit regiunea, provocând incendii, alunecări de teren, tsunami și inundații, unele case au rămas neatinse de dezastru. Ceea ce a dus la o mulțime de zvonuri conform cărora proprietarii acestor locuințe ar fi făcut pacte cu echipajul navei Caleuche. Cam în aceeași perioadă erau zvonuri că negustorii bogați din zonă și-au lăsat ancorele în fața caselor lor ca un fel de carte de vizită. Acești negustori făcuseră înțelegeri cu Caleuche și ar trebui evitați.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook