Numărul cazurilor de COVID în România crește alarmant

Numărul cazurilor de COVID în România crește alarmant
Numărul cazurilor de COVID s-a dublat în România. Numai în ultima săptămână au fost confirmate 7.726 de noi infectări, iar tulpina dominantă este Omicron.

Potrivit autorităților, numărul cazurilor de COVID s-a dublat în România, iar în spitale sunt internați acum aproape 1.000 de bolnavi, dintre care 52 la Terapie Intensivă. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat cu puțin timp în urmă că aproape 20% dintre cazurile confirmate în ultima săptămână sunt reinfectări. El estimează o înmulțire a cazurilor de COVID în următoarea perioadă.

Rafila: „Estimăm o creștere în perioada următoare”

„Estimăm o creştere în perioada următoare, fără să avem însă posibilitatea unei predicții extrem de riguroase. Avem două scenarii, în care vârful acestui minival sau val, o să vedem în funcție de numărul de cazuri, o să fie undeva între 7 și 10 august. Cea de-a doua variantă, mai puțin optimistă, în care vârful acestui val va fi spre sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie, cu un total săptămânal de cazuri de circa 70.000.

Asta înseamnă 10.000 de cazuri pe zi. Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor confirma în acest fel. Prezumția este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârșitul lunii iulie”, a transmis ministrul Sănătății. Potrivit ministrului Dănătății, Alexandru Rafila, România înregistrează un decalaj de aproximativ două săptămâni față de Uniunea Europeană în această problemă.

Jumătate din internații la ATI sunt nevaccinați

„Probabil că vom avea o creștere importantă a numărului de cazuri, atunci o să revenim la raportarea zilnică. (…) Acest lucru este important, pentru ca să putem să avem un control al situației epidemiologice, să informăm oamenii pentru că, de obicei, atunci când am avut succes în măsurile pe care le-am luat, succesul a fost condiționat de comunicare, de înțelegerea situației și de participarea cetățenilor.

Ne dorim același parteneriat cu cetățenii, care a existat în valul cinci al pandemiei și care, după cum știți, a făcut mult, mult mai puține victime și n-a pus probleme sistemului de sănătate din România”, a mai transmis ministrul într-o conferință dr presă, luni.

În ultima săptămână s-au înregistrat aproape 8.000 de cazuri, mai exact 7.726 de cazuri. Un procent important, 1.307 cazuri din acestea sunt pacienți reinfectați, deci pacienți care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile. „La ATI sunt internate 52 de persoane, dintre care jumătate sunt nevaccinate și jumătate sunt vaccinate. 25 sunt nevaccinate, deci o proporție apropiată, similară cu cea de acoperire vaccinală din țara noastră.

Numărul de decese, din fericire, rămâne mic și o să vedeți acest lucru, 16 decese pe parcursul unei săptămâni. În această perioadă s-au efectuat peste 70.000 de teste”, a mai declarat Alexandru Rafila.