O mâncare ca în vârful muntelui: Cartofi cu pulpe de pui pe pat de mămăliguță

O mâncare ca în vârful muntelui: Cartofi cu pulpe de pui pe pat de mămăliguță
În ediția din 27 octombrie 2021, de la Neatza cu Răzvan și Dani, chef Nicolai Tand a preparat o delicioasă rețetă de Cartofi cu pulpe de pui pe pat de mămăliguță.

Rețeta lui chef Nicolai Tand de la Super Neatza este una simplă, dar interesantă prin modul de preparare și combinare a ingredientelor. Este o rețetă de cartofi cu pulpe de pui pe pat de mămăliguță, servită cu castraveciori murați, mujdei și o spumă spectaculoasă de hribi. Chiar dacă lista de ingrediente este mare, nu sunt ingrediente complexe, sunt uzuale și la îndemâna oricui.

Cartofi cu pulpe de pui pe pat de mămăliguță – Ingrediente

1 kg cartofi albi

sare grunjoasă

Ingrediente pentru prepararea fripturii: 1 kg pulpe de pui inferioare

sare și piper

cimbrișor

250 gr bacon afumat

ulei de floarea soarelui

Ingrediente pentru ciulama de ciuperci: 400 gr ciuperci champignon

1 ceapă

3 căței de usturoi

sare și piper

ulei + unt

smântână de gătit

Ingrediente pentru mămăliguță: 400 gr mălai

1 litru lapte

2 linguri smântâmă

1 cub de unt

1 lingură de sare

2 crenguțe de cimbrișor

Ingrediente pentru servit:

mujdei de usturoi

spumă de hribi

castraveciori acri

varză acră

Mod de preparare

Rețeta este compusă dintr-o combinație de preparate care se gătesc individual. Cartofii se spală bine fără a se decoji și se dau la cuptor pe pat de sare până când se pătrund bine și se pot strivi. Se coc la temperatură medie, pentru aproximativ o oră. Pulpele de pui condimentate cu sare și piper, se rumenesc în tigaia cu ulei încins în care se infuzează și puțin cimbrișor, pentru a căpăta gust delicios. Se adaugă și bacon afumat tăiat în cubulețe, dar și câțiva căței de usturoi.

Ciupercile se curăță de impurițăți și se trag la tigaie cu puțin ulei și unt. Se adaugă și o ceapă tocată foarte fin, dar și 2-3 căței de usturoi. Când ciupercile sunt bine pătrunse, se adaugă smântână de gătit și se mai continuă prepararea pentru 7-8 minute. Ideale pentru această rețetă de ciulama de ciuperci sunt ciupercile mai mucuțe cu aspect plăcut.

Modul de preparare al mămăligii e aparte. Se pune laptele la fiert și se infuzează în el câteva crenguțe de cimbrișor pentru a da aromă deosebită. Apoi se scoate cimbrișorul, se adaugă sare și mălaiul în ploaie, amestecând continuu pentru omogenizare. La final de fierbere, pentru un plus de cremozitate, se adaugă puțin unt și smântână.

Pentru servire, se creează un pat de mămăliguță într-un bol, iar peste aceasta se așază pulpele de pui și ciupercile. Se glazurează cu puțin sos de smântână de la ciulama și se decorează cu felii subțiri de castraveciori acri. Pentru un plus de aspect, dar și gust delicios, se adaugă și spumă de hribi – vedeți aici rețeta. Nici mujdeiul de usturoi nu poate lipsi de la așa friptură delicioasă.

Sursa: Chefi la cuțite