O prăjitură cu adevărat de sărbătoare: Tartă „banoffee”

O prăjitură cu adevărat de sărbătoare: Tartă „banoffee”
Acestă părăjitură se încadrează cu siguranță în categoria celor de sărbătoare. Este ceva mai mult decât apetisant, și îi va aduce în extaz pe amatorii de dulce. Crusta de nuci dulce, cu caramel de curmale, banane proaspete și crema espresso transformă acest desert într-o adevărată nebunie savuroasă.

O Tartă „banoffee” e perfect pentru momentele de sărbătoare de acasă. Arată fabulos, iar gustul e de-a dreptul divin.

Ingrediente pentru Tartă „banoffee” cu nuci

Bază: 300 g biscuiți cu ghimbir (pot fi și simpli)

100 g unt (poate fi și unt vegan)

Pentru umplutură: 12 curmale mari, fără sâmburi

½ cană lapte condensat de cocos

½ linguriță sare 2 linguri de tahini

100 g ciocolată, tocata

2 banane medii, tăiate rondele de ½ cm

1 cană de frișcă, răcită peste noapte la frigider

1 lingura espresso

1 linguriță extract de vanilie

Pentru decor: ciocolată

batoane de caramel, feliate

Mod de preparare

Pregătiți o formă de tort cu inel detașabil și diametrul de 20 cm. Adăugați untul într-o cratiță mică și topiți-l. Între timp, zdrobiți biscuiții într-un blender, până seamănă cu un pesmet fin. Cu robotul de bucătărie în funcțiune, adăugați peste biscuiți untul topit, și amestecați ingredientele. Amestecul ar trebui să semene cu nisipul umed – adăugați mai mult unt dacă e necesar. Turnați amestecul de biscuiți în forma de tort.

Apăsați ferm amestecul pentru a forma o bază și părți laterale. Această tartă poate fi considerată una rustică, nu trebuie sa fie perfectă. Apăsați bine baza cu o lingură – se va întări în frigider. Dăm la congelator o oră, apoi scoatem cu grija baza din tavă. Dacă așteptați timp de 5 minute după ce ați scos din congelator, tarta se va extrage fără să se rupă din forma de tort. Puneți-o deoparte la frigider.

Înmuiați curmalele în apă fierbinte timp de 5 minute apoi le scurgeți bine. Adăugați-le într-un robot de bucătărie împreună cu laptele condensat, sarea, tahini și ciocolata mărunțită. Procesați până când rezultă o cremă netedă. Se toarnă pe bază de tartă și se întinde. Deasupra, se asază bucățile de banane.

Apoi goliți frișca într-un castron și bateți 3-4 minute împreună cu espresso și vanilie. Această cremă se așază la mijlocul tartei. După cum vă lasă creativitatea, continuați decorarea Tartei „banoffee” cu ciocolata și batoanele de caramel mărunțite.

Sursa: Panceas pantry