O rețetă care nu necesită coacere: Tort rece cu sirop de afine

O rețetă care nu necesită coacere: Tort rece cu sirop de afine
Dacă aveţi un răgaz, o pauză sau o zi liberă, oferiţi-vă un răsfăţ şi preparaţi rapid această tartă rece cu sirop de afine, reţetă propusă de Liana Sabău, blogger culinar.

Găsiţi explicaţiile şi poye în paşi pe blogul ei, Pe masa din bucătărie.

Ingrediente

Blat: 218g biscuiţi digestivi,
100ml lapte condensat

Crema: 500g brânză proaspătă de vaci,
300 ml frişcă lichidă,
1 banana,
200g zahăr

Sirop de afine: 300g afine,
200g zahăr,
200ml apă,
2 linguri lichior de migdale

coaja de lămâie/portocală.

Mod de preparare

Am folosit un pachet întreg de biscuiţi digestivi Ulpio, de aceea este acest gramaj de 218g…aşa scria pe ambalaj. I-am sfărâmat uşor între degete, deoarece sunt foarte fragezi şi au un miros atât de plăcut, încât nu vrei să-i împarţi cu nimeni. Am găsit în Auchan lapte condensat, cu 9 lei. Cu această ocazie, am desfăcut-o şi am folosit cam 100ml, amestecându-i cu biscuiţii fărâmaţi. Într-o tava rotundă de tort am pus pasta de biscuiţi şi am apăsat bine de tot, apoi am dat la rece.

Crema: Brânza proaspătă de vaci am frecat-o cu zahărul, până când acesta s-a topit şi am obţinut o cremă foarte fină. Apoi, am tăiat felii o banană şi le-am amestecat foarte bine în crema de brânză. Frişca lichidă am bătut-o bine de tot, apoi am amestecat-o cu brânza. Am pus crema de brânză peste blatul de biscuiţi şi am dat la rece. Nu am folosit gelatină şi nici întăritor de frişcă şi crema s-a comportat minunat.

Siropul: Am lăsat afinele sub un jet de apă rece, le-am curăţat de frunzuliţe şi codiţe şi le-am pus la fiert în oala pentru sosuri  împreună cu  apa şi zahărul. Când a dat în clocot am pus lichiorul şi coaja de portocală. Am mai lăsat pe foc până a scăzut şi s-a transformat în sirop. Ca să fiu sigură ca s-a îngroşat şi nu curge, am pus o lingura plină de sirop cu afine  pe o farfurie şi am lăsat-o puţin să se răcească, apoi am înclinat-o. S-a urnit cu greu din loc, deci n-a curs, ceea ce înseamnă că s-a transformat în sirop. Am tras de pe foc şi am lăsat să se răcească. Când s-a răcit complet am pus siropul cu afinele peste crema de brânză şi am dat la rece.

Sursa: https://pemasadinbucatarie.blogspot.com/2012/08/tort-rece-cu-sirop-de-afine.html