Legenda spune că Nicolae Ceaușescu ar fi apelat la un polonez ca să inventeze un mezel ieftin, pentru oamenii muncii care construiau comunismul. Polonezul a făcut, ce altceva?, decât ”polonezii”, un fel de crenvurști mai groși, iar rețeta a fost folosită și la parizer.

Alții spun că parizerul a fost împrumutat de la italienii care făceau mortadella sau de la nemți care mâncau Krenwurst. Adevărul este că multe din preparatele pe care le găsim la magazine nu au același gust ca parizerul românesc de acum 30 de ani.

Parizer de casă. Rețeta

Rețeta este simplă, putând fi folosită și pentru prepararea crenvurștilor (se fierb timp de 40 minute). Se recomandă ca parizerul de casă să fie cu carne de porc și vită, dar puteți folosi alte tipuri de carne.

Ingrediente

  • 700 g de carne de porc + 300 g de carne de vită (puteți să le folosiți în proporții egale sau să înlocuiți carnea de vită cu carne de pui);
  • un ou;
  • 400 g de lapte rece ca gheața;
  • 20 g de sare alimentară;
  • ½ linguriță de nucșoară măcinată.

Mod de preparare

  • Tăiați carnea în bucăți. Carnea trebuie să fie rece, abia scoasă din frigider.
  • Treceți-o de 3 ori prin mașina de tocat carne: o dată prin sita cu găuri mari sau medii și de 2 ori prin sita cu cele mai mici orificii.
  • Puneți carnea tocată într-un bol adânc. Adăugați sarea și nucșoara măcinată.
  • Adăugați oul și laptele rece ca gheața. Amestecați totul cu mâinile.
  • Compoziția de carne trebuie frământată foarte bine. Puteți să realizați acest pas cu mâinile, dar durează destul de mult și carnea reușește să se încălzească. Cel mai bine ar fi să folosiți robotul de bucătărie, blenderul sau mixerul. Compoziția trebuie să devină mai netedă, mai omogenă, maleabilă și lucioasă.
  • Divizați compoziția de carne în două părți egale.
  • Înveliți fiecare parte de compoziție în folie alimentară, oferindu-i forma de baton compact și străduindu-vă să îndepărtați toate bulele de aer din interiorul ei. Legați capetele foliei alimentare.
  • Turnați apă într-o cratiță încăpătoare și încălziți-o până la temperatura de 80°C‌. Puneți batoanele de carne în ea și așezați o greutate peste ele, ca să fie scufundate complet în apă, de exemplu un capac mic.
  • Introduceți cratița în cuptorul preîncălzit până la 75°C‌. Fierbeți parizerul timp de 2 ore.
  • După aceasta trebuie să-l răciți brusc: transferați-l îndată într-un vas sau în chiuvetă, în care ați turnat apă rece. De obicei, acest proces durează 25-30 minute.
  • Scoateți parizerul din folia alimentară.
  • Parizerul de casă poate fi păstrat în vid. După ce începeți un baton, se recomandă să-l consumați în 5 zile. Sursa: retete-usoare.eu

Frumosul Iurie Darie s-a remarcat în emisiunile de televiziune pentru copii

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri