Simona Ionescu / Redactor Șef

Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Rețetă de la bunica

Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Rețetă de la bunica
Gospodinele au treabă multă vara: pregătsc cămara pentru la iarnă. Uite o rețetă simplă pentru pasta de ardei kapia! La iarnă, desfac un borcan și pun la ciorbe și tocănițe. Rețetă de la bunica.

Se găsește și în magazine, dar nici nu se compară cu savoarea și aroma pastei de ardei kapia făcute la tine acasă. Această pastă este utilă iarna la gătirea unor ciorbe sau mâncăruri.

Pastă de ardei kapia pentru iarnă

Sunt multe rețete de pastă de ardei kapia, dar noi vă prezentăm una fără ulei, doar gogoșari măcinați cu sare. Se prepară foarte simplu și ete delicioasă.

Ingrediente

  • 1 kg de ardei kapia cântăriți după curățarea de cotoare
  • ¼ sau ½ de ardei iute (opțional)
  • 10 g sare neiodată pentru murături.

Mod de preparare

Această conservă poate fi preparată în mai multe moduri: crudă (la rece) sau fiartă (cu sau fără ulei). Uite metoda cea mai ușoară!

  • Dacă alegeți versiunea crudă (cea mai sănătoasă) trebuie să înțelegeți că se pune o cantitate mare de sare deoarece aceasta are rol de conservare. La 1 kg de gogoșari (doar pulpa, fără cotoare) se pun cca. 200 g de sare, fără de care vor fermenta gogoșarii în borcane. Nu va mai fi necesară sarea în mâncăruri.
  • Dacă alegeți varianta de pastă de gogoșari fiartă, atunci sarea va fi moderată deoarece nu mai are rol principal în conservare. Aici sunt 2 variante: călirea gogoșarilor cu ulei sau fierberea lor fără grăsime, în suc propriu.
  • Ardeii kapia sunt după curățați de cotoare, sâmburi, spălați și scurși de apă.
  • Apoi se tăie în bucăți potrivite.
  • Se toacă la mșină,  cu cea mai fină sită. Se obține o masă apoasă de ardei kapia măcinați.
  • Dacă optați pentru varianta de pastă de ardei kapia fierți, se pune 10 g de sare neiodată (pentru murături) peste ardeii măcinați și se amestecă bine. SE pune totul într-o cratiță pe care o punem la fiert, la foc mediu.
  • Fierberea durează circa 12 minute, până ce scade lichidul și, dacă tragem o linie cu lingura se vede fundul cratiței. Cu cât e mai largă cratița cu atât mai repede se va evapora lichidul.
  • Culoarea pastei trebuie să fie frumoasă, roșu viu.
  • Borcanele să fie mai mici, de maximum 300 ml, iar capacele trebuie să fie curate și sterilizate
  • Se pune pasta de ardei kapia în borcane când este încă fierbinte și se închid ermetic cu capace. Apoi le Întoarcem cu cu capul în jos și le  învelim cu prosoape de bucătărie.
  • Le lăsăm să se răcească lent până a doua zi. Apoi le punem în cămară și le vom folosi la iarnă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre