Simona Ionescu / Redactor Șef

Ponturi despre prepararea cafelei la ibric. Secretul caimacului

Ponturi despre prepararea cafelei la ibric. Secretul caimacului
Cafeaua la ibric pare simplu de preparat, însă dacă ne dorim să păstrăm tradiția, trebuie să facem rost, mai întâi, de un ibric din cupru și să căutăm o cafea măcinată fin sau chiar să ne ocupăm singuri de măcinarea boabelor, pentru a avea parte de o aromă proaspătă și intensă. Iată câteva ponturi pentru prepararea cafelei la ibric.

Cafeaua turcească la ibric este una dintre cele mai apreciate de către băutorii experimentați. Însă astfel de rețete vin și din Grecia și Armenia. Rețeta de cafea la ibric tradițională începe cu măcinarea boabelor într-o râșniță, nu cu mult timp înainte de a trece la prepararea cafelei – un aspect foarte important, dacă îți dorești să ai parte de gustul autentic. Nu este o cafea tare, dar poți adapta rețeta tradițională, în diminețile în care ai nevoie de o porție dublă de energie. Ponturi pentru prepararea cafelei la ibric. 

Prepararea cafelei la ibric, un întreg proces

Pentru prepararea unei singure cafele, adaugă în ibric o ceașcă plină cu apă, o linguriță de cafea, cu vârf, și o linguriță de zahăr. Dacă este vorba despre o ceașcă mare, vei avea nevoie de o cantitate de cafea mai generoasă (aproximativ două lingurițe). Mierea poate fi folosită că înlocuitor pentru zahăr, dar în acest caz, ea trebuie adăugată la final, nu înainte sau în timpul fierberii.

Amestecă și pune ibricul pe plită, la foc mediu. Secretul cafelei la ibric stă în modul de fierbere, care nu are nicio legătură cu grabă (aproximativ 3-4 minute), cafeaua proaspăt măcinată păstrându-și astfel aromă.

Cum pregătești caimacul 

În momentul în care cafeaua începe să se umfle, ia ibricul de pe foc, adună cu o linguriță caimacul format deasupra și toarnă-l în ceașcă. Unele rețete te îndeamnă chiar să presari puțină cafea măcinată peste cantitatea din ibric, să amesteci și să obții astfel caimacul.

În sfârșit, poți turna în ceașcă cafeaua, care se consumă fierbinte, alături de un pahar de apă. Chiar dacă rețeta tradițională nu prevede acest lucru, cafeaua la ibric va fi mai gustoasă dacă adaugi la suprafață ceștii puțină scorțișoară, migdale măcinate sau o picătură de esență de vanilie.

Foto: Facebook

Alimente pe cale de dispariție. Fermierii sunt îngrijorați

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre