Astfel, românii întorși din vacanța la greci oferă nenumărate informații, ce pot fi de ajutor. Atenție, în Lefkada, o ciorbă de pește a ajuns chiar și la 18 euro, iar prețul nu era trecut în meniu, povestește o româncă înșelată de lăcomia unor patroni eleni.
Sfaturi să îți alegi mâncarea în Grecia
De altfel, despre mâncare tradițională grecească întreabă mai ales românii care merg pentru prima dată în Grecia. Pe Forum Thassos, la întrebarea legată de ce feluri tradiționale sunt de încercat, au curs nenumărate răspunsuri, care îți lasă gura apă.
„Mousaka, pastitsio, bouyourdi, papoutsakia (vinete umplute cu carne), midii saganaki, tirokafteri (o cremă de brânză puțin picantă), miel și kokoretsi și neapărat încercați prăjiturile din cofetării (Revani, Karidopita, Portokalopita, Baklava etc.) și minunatele plăcinte umplute cu brânză, spanac, carne, praz. Și iaurt cu miere și nuci.!”, se înșiră toată bucătăria grecească.
Specificul mediteranean al Greciei
„Puteți încerca orice platou cu fructe de mare. Caracatiță, pește – aici vă recomand lavrakia (biban de mare), calamar umplut făcut pe grill, salată de vinete cu ardei copt și feta, salată grecească, tzatziki”, vine și recomandare pentru specificul mediteranean al Greciei.
Între recomandări sunt și faimosul calamar umplut cu feta, dovlecei prăjiți, stifado – o tocană de carne de vită coaptă în suc de roșii cu ceapă, vânătă umplută, halloumi la grătar, tzatziki, desigur, gustări, gyros, souflaki, feta prăjită cu miere și susan și plăcintă cu vanilie, pudrată cu scorțișoară, și „Kleftico, carne de miel cu ceva legume și un saft demențial!!!” și tot așa, de văzut recomadările entuziaste ale românilor îndrăgostiți de vacanța lor anuală în Grecia.
„Să te bucuri de viață”
Bucătăria grecească este una dintre cele mai îndrăgite și variate bucătării din lumea-ntreagă. Are o istorie de 4000 de ani și a influențat, de-a lungul timpului, întreaga Europă, absrobind, la rândul ei, cultura culinară a altor neamuri.
Feluri grecești tradiționale, ca borek, musaca, tzatziki. își au rădăcinile în cultura otomană. „Trinitatea” vin, grâu, ulei este caracteristică întregii zone mediteraneene.
Grecii consideră că a mânca nu e totuna cu a-ți potoli foamnea, ci e sinonim cu pasiunea de a trăi și de a te bucura de viață.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook