Rețetă tradițională grecească de brânză feta saganaki

Rețetă tradițională grecească de brânză feta saganaki
În etapa cu numărul 5 din emisiunea Chefi fără limite, Chef Haris din Meteora ne-a dezvăluit o interesantă rețetă tradițională grecească de brânză feta saganaki.

În fiecare etapă a competiției, concurenții împreună cu cei trei chefi se află în locații diferite din Grecia. Aceștia sunt provocați să gătească rețete cu ingrediente locale, iar un chef cunoscut împărtășește rețete tradiționale specifice fiecărei zone. În etapa cu numărul 5 din emisiunea Chefi fără limite, Chef Haris din Meteora a dezvăluit o delicioasă rețetă tradițională grecească de brânză feta saganaki.

Este vorba de un aperitiv grecesc foarte popular care necesită puține ingrediente, dar și un timp de preparare relativ scurt. Brânza feta preparată în acest mod este crocantă la exterior și cremoasă la interior. Este perfectă a fi servită la micul dejun, dar și ca aperitiv. Se consumă imediat ce este preparată, pentru a nu da timp brânzei să devină fermă. Termenul saganaki provine de la o tigaie mică cu mânere laterale și bază groasă, de formă rotundă sau ovală.

Brânză feta saganaki – Ingrediente

400 gr brânză feta

150 gr făină

200 gr pesmet panko

100 gr mix de nuci

30 gr semințe de susan

albușurile de la 4 ouă

100 gr miere naturală de albine

30 ml oțet balsamic

200-250 ml ulei de măsline

Mod de preparare

La prepararea aceastei rețete se folosesc doar albușurile pentru că se lipesc mai bine și nu au o culoare atât de proeminentă. Brânza feta se va porționa în felii mai grosiere, pentru a-și păstra fermitatea. Feliile de brânză se trec mai întâi prin apă, apoi prin făină, prin albușurile amestecate și la final prin pesmet. Se rumenesc rapid pe ambele părți la foc iute, în baie de ulei fierbinte. Apoi se scot pe prosoape de hârtie absorbante.

Într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului se pune puțin ulei de măsline și se adaugă mixul de nuci și semințele de susan. Se amestecă prin agitarea tigăii pentru o rumenire perfectă.

Se așază un bol de inox peste o cratiță cu apă fierbinte, pe flacăra aragazului și se creează astfel o baie de aburi. În bol se adaugă mierea, oțetul balsamic și se amestecă până se obține un sirop. Apoi se adaugă mixul de nuci cu susan. Pentru un plus de prospețime și o pată de culoare, se așază brânza feta saganaki pe frunze de rucola și se glazurează cu siropul de miere cu oțet balsamic și mix de nuci. Se savurează cât încă este caldă.

Sursa: Chefi fără limite / Antena 1