Pregătiri pentru Paște. Cozonaci fără frământare: cea mai simplă rețetă pentru cei mai buni cozonaci

Pregătiri pentru Paște. Cozonaci fără frământare: cea mai simplă rețetă pentru cei mai buni cozonaci
Dacă vă îngrozea gândul că veți obosi frământând cozonacii pentru masa de Paști, avem vești bune. Nu mai e cazul să vă stresați. Niciodată nu a fost mai ușor ca acum să aveți pe masă cei mai buni și mai pufoși cozonaci. Nu necesită frământare deloc.

„Fără să frămânți ore întregi, fără să arunci cu ei de la un metru înălțime, fără febră la mâini și la degete, fără mixer sau robot de bucătărie. Atât de buni, atât de ușor de făcut, acești cozonaci fără frământare”, se dezvăluie pe blogul culinar Cosânzenele gătesc de pe Instagram.

Ingrediente pentru cozonaci fără frământare

Aluat: – 1 kg făină 000;

– 14 g de drojdie uscată;

– 4 gălbenușuri;

– 500 ml lapte;

– 100 g unt topit;

– 5 linguri de ulei;

– 150 g de zahăr;

– coaja de la o lămâie bio;

– o esență de rom;

– un vârf de linguriță de sare.

Ingrediente pentru umplutură: – 4 albușuri;

– 200 g de nucă mărunțită;

– 40 g de stafide ținute la hidratat în esență de rom cu apă;

– 150 g de zahăr;

– 5 linguri de cacao;

– esență de rom.

Extra: – un ou + o lingură de lapte pentru a unge cozonacii;

– 2 linguri de zahăr + o lingură de mac.

Mod de preparare

„Într-un bol punem drojdia uscată, 4 lingurițe de zahăr și 4-5 linguri de lapte cald și lăsăm câteva minute să se activeze. Amestecăm gălbenușurile cu uleiul (1-2 min) și untul topit; adăugăm faina într-un bol mare, îi facem o gaură în mijloc, punem sarea și începem să adăugăm treptat ouăle cu uleiul și untul topit, încorporând puțin câte puțin din făină. Punem și drojdia cu laptele, apoi restul laptelui călduț (în care am pus zahărul, romul și coaja de lămâie) și amestecăm în continuare până când rămânem fără făină pe margine.

Ungem mâinile cu puțin ulei (cât este necesar) și amestecăm ingredientele până când aluatul format nu se mai lipește nici de mâini și nici de bol. Lăsăm apoi la dospit până când aluatul își dublează volumul. Separat, facem umplutura: batem albușurile spumă și le amestecăm cu restul ingredientelor. După ce aluatul s-a dospit, îl împărțim în 4 secțiuni egale.

Punem puțin ulei pe o suprafață întinsă și curată și întindem fiecare parte de aluat. Adăugăm 2-3 linguri din umplutură, răsucim aluatul și apoi împletim câte 2 secțiuni. Punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la dospit 30-45 minute. În final, ungem cozonacii cu ou și lapte, presăram zahăr și mac și coacem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 35 de minute, mai arată sursa citată.

Sursa, Instagarm

Recomandarile noastre