Preparatul din restaurantele de lux care, făcut acasă, costă sub un leu: Frigărui de cartofi noi pe crenguţe de rozmarin

Preparatul din restaurantele de lux care, făcut acasă, costă sub un leu: Frigărui de cartofi noi pe crenguţe de rozmarin
O reţetă simplă şi aromată de post, dar potrivită şi pentru o cină frugală. Cartofii gătiţi astfel sunt nemaipomeniţi de înmiresmaţi.

Liana Sabău ne propune această reţetă inedită şi veţi găsi multe astfel de reţete pe blogul ei, Pe masa din bucătărie. Cartofii sunt unele din alimentele slab calorice. Un kilogram aduce corpului doar 800 de calorii. Se știe că pâinea poate fi înlocuită cu succes de cartofi fierți, care au proprietăți benefice inclusiv pentru cei care sunt afectați de diabet, căci mineralele și acizii din cartofi duc la scăderea simptomelor specifice glicozuriei și a polidipsiei.

Cartofii au un conținul bogat de apă (până la 75%), sodiu, fosfor, calciu, vitamina A, niacin, vitamina C, acid pantotenic, hidrați de carbon, magneziu, mangan, cupru, sulf, dar și cantități mici de acid malic și acid citric.

Dacă socotiți o crenguță pe care aveți 3-4 cartofiori noi, veți constata că acest preparat care se regăsește în cele mai luxoase restaurante costă sub un leu.

Ingrediente pentru frigărui de cartofi noi pe crenguţe de rozmarin

9 cartofi noi sau unii de mici dimensiuni
3 crenguţe de rozmarin,
sare şi piper,
ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare

Cartofii se spală bine şi se pun la fiert în coajă. Lăsaţi-i să dea doar într-un clocot, apoi stingeţi focul şi aruncaţi apa. E bine să-i lăsaţi să se răcească în mod natural, nu-i băgaţi în apa rece sau la frigider. Asta dacă aveţi timp. După ce s-au răcit, curăţaţi-i de coajă.

Crenguţele de rozmarin spălaţi-le şi curăţaţi-le apoi de ace, lăsaţi-le doar acele  din vârf. Trageţi cartofii prin crenguţele de rozmarin. Turnaţi puţin ulei de măsline extravirgin într-o tavă, aşezati frigăruile de cartofi, stropiţi-le cu ulei şi râşniţi sare şi piper din raşniţele Kotanyi,  după gust. Mai presăraţi ace de rozmarin peste cartofi.

Puneţi tava în cuptorul preîncalzit la 200 de grade C pentru 20 de minute. Intoarceţi frigăruile la 10 minute. Daca îi vreţi mai crocanţi, puteţi să-i lăsaţi şi 30 de minute. Serviţi aceste frigărui de cartofi noi pe crenguţe de rozmarincu castraveţi sau roşii sau orice alte legume vă plac.

Sursa: Frigarui de cartofi noi pe crengute de rozmarin