Macaroanele cu brânză e considerat un aliment clasic american încă din epoca colonială. Istoria ne arată cum a devenit una dintre cele mai apreciate mâncăruri confortabile din toate timpurile. Preparatul ar fi apărut în Europa în secolul al XIII-lea. Sau, cel puțin, de atunci datează prima mențiune scrisă într-o carte de bucate ( scrisă de un francez și de un italian).
Prima rețetă așa-zis modernă pentru macaroane cu brânză a fost scrisă în cartea lui Elizabeth Raffald din 1769, The Experienced English Housekeeper. Rețeta lui Raffald prevede un sos bechamel care se amestecă cu macaroanele, se presară cu parmezan și se coace la cuptor până când preparatul devine auriu și cu bule, arată The Food We Know.
Președintele Thomas Jefferosn a făcut macaroanele cu brânză în mâncarea elitelor americane
Thomas Jefferson (1743 – 1826), al doilea vicepreședinte și al treilea președinte al Statelor Unite ale Americii, autor principal al Declarației de Independență, și unul dintre cei mai influenți dintre „părinții fondatori” ai Statelor Unite s-a îndrăgostit de macaroanele cu brânză în timpul unui stagiu diplomatic în Franța la sfârșitul anilor 1780. Jefferson a mers atât de departe încât a trimis un aparat de făcut macaroane în Virginia pentru a-l folosi.
În timpul petrecut în Franța, președintele american Jefferson l-a avut alături pe bucătarul său personal, James Hemings, de altfel, sclav pe moșia sa. Tânărul sclav a învățat repede și a devenit bucătar-șef la Hotel de Langeac, reședința privată a lui Jefferson de pe Champs-Élysées. Ulterior, el a devenit unul dintre cei (doar) doi sclavi eliberați de Jefferson cu condiția ca James să-l pregătească pe fratele său mai mic, Robert, pentru a-l înlocui ca bucătar în gospodăria sa.
James a murit la 36 de ani, în 1801. În 1802, Thomas Jefferson a servit o plăcintă cu macaroane cu brânză la un dineu de stat, după o rețetă a lui James Hemings și gătită de fratele său, Robert, care a rămas bucătar după moartea lui.
Cum au devenit macaroanele cu brânză un preparat popular
În prima jumătate a secolului al XIX-lea, macaroanele cu brânză erau un fel de mâncare pentru elite. Abia odată cu revoluția industrială, producția în fabrică a macaroanelor cu brânză a făcut ca acest fel de mâncare să devină accesibil și popular în rândul claselor inferioare din America. Chiar mai mult, ingredientele individuale (și înlocuirea parmezanului cu cașcaval) a redus prețul preparatului, făcând din acesta o masă mult practică pentru comunitățile sărace.
După emancipare, macaroanele cu brânză au devenit un fel de mâncare pentru sărbători în familiile de culoare, o mâncare de confort la îndemână. Amintim și că în timpul raționalizării alimentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, macaroanele cu brânză au devenit un aliment și mai valoros: se obțineau două cutii cu un singur cupon de alimente.
Rețetă de macaroane cu brânză
Ingrediente preparat: 1 kg de paste, sare, 4 linguri de unt nesărat, ¼ cană de făină, 4 căni de lapte integral, 1 cățel de usturoi, ras fin, 1 linguriță de paprika afumată sau iute, piper proaspăt măcinat, 350 g brânză Cheddar, rasă, 350 g brânză tare ( parmeza, gruyere sau fontina)
Ingrediente garnitură (opțional): 1 cană de pesmet grosier sau panko, 4 linguri de unt topit sau ulei de măsline, ¼ cană de brânză parmezan rasă fin, sare și piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare: Gătiți pastele într-o oală mare cu apă clocotită sărată până când abia dacă sunt al dente. Scurgeți și puneți deoparte. Între timp, încălziți untul într-o oală mare la foc mediu. Încorporați făina și gătiți, amestecând constant, până când este spumoasă și începe să devină ușor aurie, aproximativ 4 minute. Încorporați încet laptele pentru a evita cocoloașele. Adăugați usturoiul, paprika și asezonați cu sare și piper. Aduceți la fierbere, amestecând constant.
Adăugați brânzeturile rase și bateți pentru a amesteca până când brânza este complet topită. Apoi adăugați pastele fierte, amestecând pentru a le acoperi bine. Se încălzește cuptorul la 220 de grade. Tapetați o foaie de copt cu margini cu folie de aluminiu.
Faceți toppingul opțional: combinați pesmetul, untul topit și parmezanul într-un bol mediu. Se condimentează cu sare și piper. Folosind mâinile, amestecați bine pentru a vă asigura că pesmetul este acoperit uniform.
Transferați amestecul de macaroane și brânză într-o tavă de copt și împrăștiați pesmetul (dacă îl folosiți) în mod egal deasupra. Așezați pe o tavă de copt pregătită și coaceți aproximativ 25 – 30 de minute până când macaroanele și brânza sunt bubuitoare, îngroșate și cremoase, iar pesmetul este uniform și auriu. Se lasă să se răcească ușor înainte de a servi.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook