Simona Ionescu / Redactor Șef

Răspunsuri la cele mai căutate 7 întrebări pe net legate de sănătatea mintală

Răspunsuri la cele mai căutate 7 întrebări pe net legate de sănătatea mintală
Internetul vă poate ajuta să găsiți acul în carul cu fân în câteva secunde. Evident, însă, nu există nicio garanție pentru acuratețea rezultatelor.

Atunci când vine vorba de sănătatea mintală, răspunsurile pertinente le oferă exclusiv specialiștii în domeniu. Vogue.com a apelat la psihologul Tanya Percy Vasunia din Mumbai, pentru a obține răspunsuri la cele mai căutate întrebări legate de sănătatea mintală. Când vine vorba de sănătatea mintală, o cercetare a motoarelor de căutare scoate în față șapte subiecte la care lumea caută răspuns mai ales.

Ce este depresia?

„Cea mai simplă modalitate de a identifica orice afecțiune de sănătate mintală este o colecție de simptome care îți modifică starea de spirit și îți reduce calitatea vieții. Când vorbim despre depresie, se referă la o stare de spirit scăzută care este consecventă și provoacă sentimente de inutilitate, neputință, lipsă de interes pentru apetitul sexual sau chiar pentru viață. Această tulburare de dispoziție vă afectează în cele din urmă funcționalitatea, capacitatea de a socializa și de a vă conecta cu lumea.

Din păcate, este posibil ca lucrurile să se înrăutățească pentru o persoană care se luptă cu asta. După ce te izolezi, ești expus riscului de auto-vătămare sau de gânduri suicidare. Dacă simți că starea ta de spirit se deteriorează constant timp de o lună, atunci trebuie să mergi la un control”, arată psihologul Tanya Percy Vasunia.

Care sunt simptomele depresiei la bărbați?

„Simptomele sunt diferite de gen, dar manifestările simptomelor pot avea unele implicații bazate pe gen sau cultural. De exemplu, dacă o femeie nu este capabilă să se concentreze la locul de muncă, ea poate anula. Pe de altă parte, pentru un bărbat, poate fi o cauză serioasă de suferință. Desigur, acest lucru poate varia de la o persoană la alta. Alte semne de depresie la bărbați includ tulburări de somn, creștere sau pierdere în greutate, iritabilitate sau intoleranță excesivă și furie”, mai notează specialistul.

Ce este depresia postpartum?

Depresia postpartum este un tip de tulburare de dispoziție care apare la femei și este asociată cu nașterea. Din punct de vedere cultural, acest lucru este adesea respins ca fiind „normal”. Medicii au demonstrat însă că depresia postpartum este mai mult decât un flux de hormoni post-naștere. „Depresia postpartum evocă un sentiment ciudat de durere sau șoc în rândul proaspetelor mame și incapacitatea ei de a se simți conectată cu copilul ei. Când acest sentiment se prelungește timp de peste două săptămâni, îl numim post-baby blues.

În cazuri rare, poate duce și la psihoză postpartum, unde ați putea avea un episod psihotic precum dezorientare, confuzie, discuții compulsive despre copil, paranoia excesivă, autovătămare sau vătămare a copilului. Depresia postpartum este, de asemenea, strâns legată de travaliul traumatic. (…) Depresia postpartum poate dura până la doi ani”, mai arată psihologul menționat.

Cum se simte un atac de anxietate?

Oamenii folosesc adesea termenii atac de panică și atac de anxietate în mod interschimbabil, dar există o diferență majoră între cele două. Un atac de panică apare din senin. În schimb, un atac de anxietate apare atunci când ești declanșat de un anumit lucru. De exemplu, vorbirea în public te face să fii anxios. Ți se umezesc palmele, transpiri etc. Și asta se întâmplă de fiecare dată când ești pus într-o atare situație.

Cum calmezi un atac de panică?

Un atac de panică poate dura chiar și ore. Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când ți se declanșează atacul de panică e să avertizezi persoana de lângă tine că este posibil să experimentezi un atac de panică. Apoi, există câteva lucruri pe care să le faci. Primul lucru este respirația profundă.

Respirați într-o pungă de hârtie, sau respirați numărând secundele: 4 secunde inspirație, apnee, 8 secunde expirație lentă. Așezarea pe podea poate ajuta să te simți mai stabil sau mai puțin amețit. Este de asemenea util să beți, încet, apă cu gheață. Imediat ce te simți mai bine, încearcă să pleci din locul unde ai experimentat atacul de panică, sau chiar să mergi la culcare.

Ce este tulburarea de dispoziție bipolară?

„Există trei tipuri de tulburări bipolare ale dispoziției și fiecare dintre ele are caracteristici diferite. De obicei, acestea sunt modificări de dispoziție. Ceea cu ce se confruntă o persoană în tulburarea bipolară sunt fazele de manie și fazele de depresie. Din păcate, deși ambele faze, oamenii experimentează extremele lor.

Un episod maniacal poate implica o dispoziție anormal de crescută, senzație de treaz, o nevoie extremă de a vă împărtăși gândurile sau de a vorbi rapid. În timpul unei căderi, persoana care suferă poate să nu poată să se ridice din pat, să se simtă fără speranță sau tentată să se rănească. Este puțin probabil să existe un schimb imediat de la o dispoziție la alta”, a mai dezvăluit, pentru Vogue.com, psihologul Tanya Percy Vasunia.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre