Rețetă de lasagna clasică cu ragu și sos Bechamel

Rețetă de lasagna clasică cu ragu și sos Bechamel
Lasagna este un preparat italian iubit pe întreg mapamondul. Nu e prea greu de pregătit, însă necesită timp, deoarece sosul de carne, ia ceva timp.

Rețeta de lasagna originală conține un sos bolognese cu carne (ragu) și un sos bechamel (sos alb), pe lângă paste și brânză. În mod ideal, se servește alături de o salată verde simplă, stropită cu zeamă de lămâie.

Ingrediente pentru rețetă de lasagna clasică cu ragu și sos Bechamel

1 pachet de foi de lasagna;

300 g carne de vită tocată,

150 g bacon/pancetta,

50 g morcovi,

50 g tulpină de țelină,

50 g ceapă,

100 ml vin roșu,

300 g roșii pasate,

300 g supă de legume,

ulei de măsline extravirgin,

sare,

piper,

100 g parmezan (ragu);

70 g unt,

70 g făină,

1 l lapte,

sare,

nucșoară (sos Bechamel)

Mod de preparare

Se începe cu prepararea sosulului bolognese. Acesta se  mai numește și radu. Călește într-o cratiță, în ulei de măsline, șunca tăiată cubulețe, adaugă legumele tocate mărunt și lasă pe foc 5 – 6 minute. Adaugă apoi toată carnea tocată și rumenește-o până se evaporă lichidul. Toarnă vinul, lasă-l să se evapore și adaugă sosul de roșii și supa. Sosul trebuie să fiarbă lent, aproximativ două ore, acoperit cu un capac. La final, potrivește gustul cu sare și piper.

Pentru sosul bechamel, încălzește laptele într-o cratiță, fără a-l fierbe însă. Într-o altă tigaie, topește untul, adaugă făina și lasă să se rumeneasca ușor, amestecând continuu, timp de câteva minute. Toarnă treptat laptele fierbinte, amestecând mereu, până ce totul se îngroașă. Condimentează cu sare și nucșoară.

Prepararea lasagnei sde face construind straturi de ingrediente. Într-o tavă mare cu pereți înalți, pune un strat subțire de bechamel și unul de sos bolognese, apoi foi de lasagna, sos de carne, presară deasupra parmezan ras, apoi pune altă foaie de lasagna, sos bechamel, sos de carne, parmezan ras și repetă până termini ingredientele. Straturile de deasupra trebuie să fie de parmezan ras, peste unul de sos de carne. Coace într-un cuptor preîncălzit la 170°C, timp de 40 de minute.

Sursa foto: Pixabay

Recomandarile noastre