Rețetă restaurantelor de 5 stele pentru păstrăv în crustă de sare

Rețetă restaurantelor de 5 stele pentru păstrăv în crustă de sare
O dată pe săptămână e bine să mâncăm peşte.  Un vechi slogan comunist spunea: „Nicio masă fără peşte!”, și nu era deloc ceva greșit.  

În posturile de peste an sunt multe dezlegări la peşte, şi iată un motiv în plus să mâncăm peste și nu orice peşte, ci păstrăv!! Şi nu pane, ci inedit, preparat în crustă de sare. Liana Sabău, bloger culinar, ne propune această reţetă delicioasă. Mai multe detalii aflaţi pe blogul ei, Pe masă din bucătărie. Iar păstrăvul congelat și gata eviscerat e cel mai simplu de gătit.

Ingrediente pentru păstrăv în crustă de sare

4 păstrăvi

2 kg de sare de mare

Pentru umplutură: 1/2 linguriță cimbru mărunțit

1/2lingurita rozmarin,

1/2 linguriță pătrunjel,

5 linguri ulei de măsline extravirgin,

4-5 fire de chives/ceapă verde,

2 fire de mărar,

1/2 linguriță piper roșu,

1 lămâie,

sare.

Mod de preparare

Păstrăvul congelat e gata eviscerat.  De obicei, într-o pungă sunt patru păstrăvi.  Se lasă peste noapte la decongelat în frigider, apoi a două zi se curăță de solzi, se spală și tamponează cu prosoape absorbante. Sarea se pune într-un vas și se amestecă cu puțină apă, dar nu trebuie ca sarea să fie foarte umedă.   În tavă se pune un strat de sare, se așază păstrăvii și se umplu cu ierburile aromatice.

Pentru umplutură, curăță frunzulițele de cimbru și de rozmarin de pe crenguțe și pune-le pe un fund de lemn, împreună cu pătrunjelul, chives sau ceapă verde și mărarul, apoi toacă-le mărunt pe toate. Pune ierburile tocate într-un vas, adaugă zeamă de lămâie, piperul roșu, uleiul de măsline extravirgin, un praf de sare. Bate totul cu un tel micuț sau furculiță până obții un sos omogen. Apoi umple peștii cu acesta compoziție. În final, acoperiţi păstrăvii cu sare în întregime.

Introducem peștele la cuptor pentru 20 minute la o temperatură de 210 grade. După 20 de minute crusta de sare prinde o culoare gălbuie, semn că e gata de scos. Lăsăți să se răcească, apoi spargeţi crusta şi înlăturaţi sarea. Înlăturaţi și pielea păstrăvilor. Peştele gătit în acest fel este foarte bun cu garnituri simple precum salatele, dovleceii sau cartofii natur. Pentru că păstrăvii se mănâncă cu mâna, deoarece  au multe oase, se pune alături un bol cu apă cu câteva felii de lămâie în care puteți să vă clătiți degetele.

Sursa: Pastrav in crusta de sare