Simona Ionescu / Redactor Șef

Artistul care s-a născut în cușca leilor

Artistul care s-a născut în cușca leilor
Zeci de ani,  a bucurat generații de români. Este considerat unul dntre cei mai mari comici al României, născut în cușca leilor. Nu s-a menajat și făcea figuri imposibile și scene care să zguduie lumea de râs. Doar el și publicul.

A fost bucuria celor mici și mari, timp de 50 de ani. A trecut prin vremuri grele în plin comunism, dar publicul l-a readus mereu în arenă . El spunea că s-a născut în cușca leilor. S-a stins, țintuit la pat.

Artistul care s-a născut în cușca leilor

Clovnul Siminică a făcut orice putea ca să distreze publicul. A început de la 5 ani, iar la 7 ani a intrat pentru prima dată în arena circului. Avea această meserie ”în sânge”. Treptat, a ajuns unul dintre cei mai îndrăgiți artiști de circ, mult mai celebru ca părinții săi.

Pe numele lui real Simon Avram, clovnul Siminică spunea că s-a născut în cușa leilor. Ceea ce era chiar adevărat. A venit pe lume la spital, dar a fost crescut într-o cușcă a leilor transformată în vagon de circ. Bunicul său era instrumentist în Orchestra Circului „Bercuini”, tatăl său cânta la trombon și realiza pasaje comice. Mama sa era „amazoană”, adică avea număr cu cai și, în timpul liber, vindea la case de bilete.

Clovnul Siminică obișnuia să intre în arenă fără multă recuzită, iar giumbușlucurile lui făcea publcul să râdă cu poftă. De fiecare dată, mai inventa câte ceva. A executat mai toate meseriile artei circului: zburător, trapezist, looping în doi, echilibristică la mare înălțime.

A muncit din greu.  A suferit de-a lungul carierei sale 8 fracturi de mâini și picioare. Unul din cele mai grave accidente s-a produs în timpul unui spectacol la Turnu Măgurele. S-a rupt o frînghie la trapez și a căzut de la 12 metri înălțime.

Clovnul Siminică a fost bucuria celor mici și mari, timp de 50 de ani

Cum a devenit Siminică unul dintre cei mai mari comici ai României

Cu timpul, Siminică a devenit cel mai mare comic al României, un artist adevărat. Nu s-a menajat și inventa mereu figuri imposibile și scene care să bucure publicul. Nu intra în scenă cu prea multă recuzită.

A început să se antreneze de la 7 ani cu sora sa, Elena, diferite numere de acrobație. Foloseau pentru construirea unui dublu-trapez frînghia pentru rufe a mamei și un țăruș de fier găsit.  Au reușit să execute în arenă, fără lonja de siguranță, câteva numere de neuitat de dublu trapez. Apoi, au reușit un număr aerian în dantură cu elemente de înaltă clasă și foarte periculoase.

În 1953 participă împreună cu sora sa Elena la Festivalul Mondial al Tinereții din București executînd numere de acrobație.

După ce Elena se căsătorește cu vestitul acrobat Sandi Bernea, Siminică se retrage lăsîndu-i pe cei doi să execute împreună numerele de acrobație. Viața Elenei se încheie însă în mod tragic, la numai 19 ani, în timpul unui spectacol susținut la Râmnicu Vâlcea. S-a întâmplat în fața a peste 3 000 de spectatori.

Trapezul la care-și executa numărul se rupe iar Elena, însărcinată în 3 luni, cade de la 15 metri înălțime, în fața a peste 3 000 de spectatori.  După înmormîntare, în același loc maestrul Siminică va prelua numărul de acrobație spre bucuria publicului.

Siminică se pensionează la 51 de ani, dar nu a putut să stea mult timp departe de publicul său iubit

Au fost vremuri grele pentru celebrul clovn

Viața tînărului Siminică era foarte grea. Trăia pe unde apuca, în diferite case, în barăci demontabile sau în vagoane. Dormea sub podeaua pe care erau fixate scaunele, trezindu-se acoperit de mucuri de țigară și coji de semințe aruncate de spectatori.

În 1954, Siminică a fost angajat al Circului de Stat din București. Avea 18 ani. Însă, un an mai târziu a demisionat din Circul de Stat în urma unor divergențe politice cu conducerea de atunci a Circului. Ajunge să descarce vagoane cu scânduri în Gara Obor. Câștiga 20 de lei pentru un vagon descărcat.

Reușește să revină în Circul de Stat, dar a fost angajat ca recuziter. Când ducea materialele în arenă toată lumea începea să râdă crezând că este noul său rol. După ce acrobatul Franți Petrescu se îmbolnăvește, Siminică revine în arenă cu un succes imens.

În 1987, la 51 de ani, Siminică se pensionează, dar nu a putut să stea mult timp departe de publicul său iubit. A revenit în arenă un an mai tîrziu și a continuat să lucreze în țară și în străinătate până în 1995.

Într-o seară urâtă de joi, pe 27 septembrie 2018, s-a stins din viață, la 81 de ani. În ultimele două săptâmâni a fost internat la spitalul Floreasca, din cauza mai multor probleme de sănătate. De mai mulți ani îl chinuiau durerile și era imobilizat la pat.


Adorabila Lulu Mihăescu a jucat în fimul ”Veronica” la 4 ani. Știa toate replicile

Bucuria copiilor în comunism: Așchiuță, păpușa năzdrăvană

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre