Generații de copii au plâns, au râs și au cântat cu Veronica. Un film minunat realizat de o regizoare sensibilă și foarte talentată, Elisabeta Bostan. Personajul principal era o fetiță de nici 4 ani, crescută la o casă de copii.
Adorabila Lulu Mihăescu a jucat în fimul ”Veronica” la 4 ani
Veronica este unul dintre cele mai îndrăgite personaje de film din ultimii aproape 50 de ani. Adorabila Lulu Mihăescu nu avea încă 4 ani când au început filmările. Iar, Margareta Pâslaru și Dem Rădulescu au completat rețeta succesului filmelor „Veronica” și „Veronica se întoarce”.
Pe 6 aprilie 1973, se lansa la Bucureşti producţia „Veronica”, în regia Elisabetei Bostan. Un film muzical pe care copiii ajunşi acum oameni în toată firea nu l-au uitat. 3,6 milioane de români au cumpărat bilete la cinema pentru acest film, iar alte câteva milioane l-au văzut pe Internet.
Continuarea ”Veronica se întoarce” a avut premiera în decembrie 1973, iar 2,6 milioane de români au stat la coadă la bilete.
Cum a ajuns Lulu Mihăescu să joace rolul principal?
Recomandată de cântăreaţa de muzică populară Angela Moldovan, Lulu a fost aleasă din rândul sutelor de copii care s-au perindat prin faţa regizoarei Elisabeta Bostan.
Deși toată lumea și-ar fi dorit o fetiță blondă cu ochi albaștri, Lulu a fost totuși preferată în rolulul principal, scrie evz.ro. Se pare că a ajutat-o un pic și norocul. „Îmi amintesc că doamna Elisabeta Bostan i-a spus tatălui meu: «Ar fi fost perfect copilul acesta pentru rolul Veronica, dar este mult prea încăpățânată și mă trezesc la filmări că nu mai vrea și pleacă acasă». Ceea ce s-a și întâmplat de vreo două-trei ori”, avea să mărturisească peste decenii rivala Veronicăi, actrița Mihaela Hărăbor, care a jucat până la urmă un rol secundar.
Lulu Mihăescu știa toate replicile din film
Lulu avea acel ceva care o ajuta să „treacă sticla”, cum spun profesioniștii. S-a ridicat la nivelul marilor actori din distribuție. Au făcut roluri îndrăgite Margareta Pâslaru (Zâna și educatoarea), Dem Rădulescu (Motanul Dănilă), tânărul George Mihăiță (șoricelul Aurică), Vasilica Tastaman (Vulpea cea șireată), Florian Pittiş (Greierele) și Violeta Andrei (Mărunţica).
„S-a lucrat cu o plăcere nebună, Bibanu (Dem Rădulescu n.r,) era în vervă. Veneam noaptea târziu de la filmări într-un autobuz unde aproape toți dormeam. Doar Bibanu își făcea de lucru și cânta cu Lulu, căreia toți îi spuneam Veronica. Erau așa de drăguți amandoi. Ea știa tot filmul pe dinafară, partiturile tuturor, eu n-am mai văzut așa ceva”, povestea Manuela Hărăbor.
Această feerie românească a fost extrem de bine primită de public, dar și de juriile festivalurilor internaționale. Filmul „Veronica” a fost răsplătit cu Marele premiu „Delfinul de aur” la Teheran (1973), Premiul pentru cel mai bun film muzical la Moscova (1973), Premiu special al juriului în Spania (1973).
Povestea care a cucerit milioane de copii
Veronica este o fetiță zvăpăiată care trăiește într-un cămin de copii. Când împlinește vârsta de 5 ani, Zâna cea bună îi dăruiește o traistă fermecată, care-i poate îndeplini orice dorință. Există o condiție: stăpăna ei trebuie să fie cuminte, darnică și prietenoasă cu cei din jur. Veronica uită promisiunea făcută Zânei cele bune, hotărând să păstreze traista doar pentru ea. Egoismul ei o face să rămână fără cadoul minunat.
Veronica pleacă în căutarea trăistuței în lumea basmelor, intrând în pădurea fermecată, începând o călătorie de inițiere. Veronica va întâlni răutate, șiretenie și minciună. Dar va învăța și ce înseamnă prietenia adevărată, bunătatea, altruismul și curajul. Ajutată de mulți prieteni noi, se va întoarce acasă printre colegi, mai înțeleaptă dar și mai generoasă.
„Veronica” a preferat altă carieră
Numele adevarat al lui Lulu este Luminita Petre și s-a născut la Iași. După ”Veronica” a mai apărut în trei filme ale Elisabetei Bostan în perioada 1976-1982, dar nu a continuat. După Revoluție, a cântat o perioadă la clape în Formația „Timpuri Noi”. Din 1996, s-a stabilit cu familia sa în Canada, la Vancouver, unde dă lecții de pian. Acolo, s-a casatorit și are o fiică, Ana. Sursa: evz.ro
Ce emisiuni pentru copii erau în comunism. În alb-negru. Video inedite
Bucuria copiilor în comunism: Așchiuță, păpușa năzdrăvană
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook