În anii ʹ70 – ʹ80, tinerii veneau cu scaunele de acasă pentru că sălile unde se organiza ”Cenaclul Flacăra” erau pline-ochi. Era un fenomen care a crescut uriaș. Astăzi, fiul poetului Adriana Păunescu, Andrei, menține vie amintirea acestui fenomen.
Cenaclul Flacăra a influențat enorm tânăra generație din epocă, dornică de libertate într-o societate închisă. Publicul cunoștea toate versurile poeziilor și cântelelor și le rostea o dată cu artiștii de pe scenă.
Cenaclul Flacăra, povestea unui uriaș fenomen cultural
17 septembrie 1973! Într-o sala de spectacole mică, aflată pe strada Slătineanu, poetul Adrian Păunescu avea sa înființeze Cenaclul Flacăra. La primul spectacol a fost prezent Tudor Gheorghe. Apoi, rând pe rând, au început să urce pe scenă și alte nume, care astăzi reprezintă valori autentice.
Sloganul ansamblului era ”Lumină, luptă, libertate!”. Prin creionarea literei L cu palma ridicată cu degetul mare perpendicular pe inelarul îndreptat în sus, celelalte trei strânse în pumn reprezentau simbolul rezistenței tăcute și al speranței în eternele idealuri ale omenirii. Iar spectacolele începeau cu un salut original: ”Te salut, generație în blugi!”.
Despre salut, Adrian Păunescu afirma: ”Nu am inventat eu acest salut cu trei de L, ci cred că Dan Tufaru și Florian Pittiș au avut, la un moment dat, iluminarea aceasta și a cuprins foarte multă lume, mai ales că nu era semnul de victorie, era doar semnul de lumină și de luptă pentru libertate”, a spus Adrian Păunescu.
Cenaclul Flacăra a crescut în fiecare an
Amploarea spectacolelor a crescut odată cu organizarea tot mai multor concerte în toate colțurile țării. Pe 23 octombrie 1976, fiind organizat spectacolul cu numărul 200. Au rcat pe scenă Gil Dobrică, Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Dan Tufaru, Nicu Alifantis, Dan Andrei Aldea, Valeriu Sterian, Victor Socaciu, Ducu Bertzi, corurile Preludiu și Song, cel din urmă fiind un cor de tineri care interpreta cântece populare din Brazilia, Chile, Mexic, URSS.
Perioada 1982-1985 a marcat apogeul Cenaclului Flacăra, care devenise un veritabil fenomen. În iulie 1984, s-a atins numărul de 5 milioane de spectatori, iar anul următor, în luna mai, au fost atinsă cifra de 6.535.000 de spectator, e la înființare cenaclului.
Cenaclul Flacăra, sfârșitul
Ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, cel cu numărul 1.615, a avut loc pe 15 iunie 1985, pe stadionul din Ploiești, unde a izbucnit o furtună care a produs o busculadă, soldată cu victime.
Sub acest pretext, Cenaclul a fost suspendat, iar Adrian Păunescu a suportat consecințele, pierzând conducerea revistei Flacăra.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook