Simona Ionescu / Redactor Șef

Destinul amar al lui Omar Sharif. A câștigat faima cu „Lawrence al Arabiei”, dar și-a pierdut marea iubire și a murit singur

Destinul amar al lui Omar Sharif. A câștigat faima cu „Lawrence al Arabiei”, dar și-a pierdut marea iubire și a murit singur
Omar Sharif, actorul egiptean care a fermecat mii de femei din lumea întreagă cu ochii săi strălucitori, cu mustăţile impresionante şi cu surâsul său seducător, și-a câștigat faima incontestabilă odată cu rolul din „Lawrence al Arabiei”. A iubit însă o singură femeie, pe care a pierdut-o chiar din cauza rolului care i-a adus recunoașterea.

Pentru Michel Chalhoub, cunoscut ulterior sub numele de Omar Sharif, Faten Hamama simboliza nu doar iubirea, ci și sentimentul de apartenență. Ea provenea din aceeași țară ca și el, Egipt – născută într-o familie musulmană din clasa de mijloc inferioară din Mansoura, în timp ce el venea dintr-un mediu catolic și înstărit din Alexandria.

Ea a fost doamna ecranului arab – o femeie cu farmec, rafinament și eleganță, care captiva publicul prin vocea sa dulce și emoțiile autentice. El, pe de altă parte, era un nomad global – trăind un stil de viață extrem de mobil și internațional, care în cele din urmă l-a atras în mizeria singurătății.

Omar Sharif, lansat în carieră de cea care avea să-i devină soție 

Destinul a ținut cu Omar Sharif. În 1954, regizorul Youssef Chahine i-a oferit un rol alături de Faten Hamama în filmul „Luptă în Vale”, cu condiția ca ea să-l aprobe înainte. Emoționat când a întâlnit-o pentru prima dată, Omar Sharif, cunoscut la acea vreme drept Michel Chalhoub, a început să recite faimoasa replică din Hamlet: „a fi sau a nu fi…”, lucru care a mulțumit-o pe Hamama și i-a adus rolul.

Destinul amar al lui Omar Sharif. A câștigat faima cu „Lawrence al Arabiei”, dar și-a pierdut marea iubire și a murit singur
Omar Sharif și Faten Hamama, marea sa iubire
Foto: Egyptian Streets

După ce a împărțit cu el primul sărut din carieră, povestea de dragoste de pe ecran s-a transformat în realitate. Chalhoub a fost de acord să se convertească la islam și și-a schimbat numele în „Omar Sharif” pentru a se căsători cu ea în 1955.

Căsătoria lor a marcat începutul unei ere legendare în cinematografia egipteană, fiind văzuți timp de 20 de ani ca „cuplul de vis” al industriei, jucând împreună în numeroase roluri romantice, printre care „Zilele noastre dulci”, „Tărâmul păcii”, „Doamna palatului” și, cel din urmă dar cel mai celebru, „Râul iubirii”.

Lawrence al Arabiei i-a adus faima lui Omar Sharif, dar l-a despărțit de soție 

Ca orice poveste de dragoste, însă, dincolo de emoțiile care încălzesc sufletul, există și finaluri dureroase și lecții amare. Împins de ambiție, aventură și pasiune, Sharif a părăsit țara natală și pe prima soție pentru a juca în filmul hollywoodian „Lawrence al Arabiei” – o decizie care a rupt pentru totdeauna firul iubirii și al apartenenței din viața sa.

După ce filmul a devenit un succes uriaș de box office, Sharif a fost atras și mai adânc în brațele Hollywoodului, jucând în epopeea romantică „Doctor Jivago” și în comedia muzicală „Funny Girl”, alături de Barbara Streisand, a cărei frumusețe și farmec l-au copleșit curând cu o nouă iubire.

Destinul amar al lui Omar Sharif. A câștigat faima cu „Lawrence al Arabiei”, dar și-a pierdut marea iubire și a murit singur
Omar Sharif și Faten Hamama în „Râul iubirii”

Ceea ce odinioară simboliza dragostea lui adevărată a ajuns să reprezinte separarea dureroasă – cei doi actori egipteni au divorțat în 1974. Au avut împreună un singur fiu, pe Tarek El Sharif. 

„Hollywoodul m-a separat de soție, de familie. Nu ne mai vedeam și asta a fost tot – sfârșitul familiei noastre. Poate aș fi fost mai fericit dacă rămâneam o vedetă egipteană”, a declarat Sharif.

Omar Sharif nu s-a mai recăsătorit niciodată și a regretat despărțirea 

Sharif nu s-a mai recăsătorit niciodată, din cauza durerii. Hamama însă și-a continuat viața pe cont propriu. S-a căsătorit cu medicul egiptean Mohamed Abdel Wahab și a jucat în alte filme importante, precum „Vreau o soluție”, un manifest pentru drepturile femeilor de a iniția divorțul. După lansarea filmului, guvernul egiptean a abrogat o lege care interzicea femeilor să divorțeze de soții lor.

„Arta este tot ce înalță și inspiră sentimentul uman – iar tot ce cade sub acest sentiment nu aparține artei”, spunea adesea Hamama.

Faten Hamama a murit la începutul lunii ianuarie 2015. Omar Sharif, iubitul ei exotic și solitar, s-a stins la doar șase luni după ea, în urma unui infarct. Suferea de Alzheimer de aproximativ trei ani, astfel că cel mai probabil, s-a stins fără să-și amintească de cea pe care a iubit-o atât de mult și pe care a regretat-o pe măsură. 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *