Henry Fonda a fost idolul femeilor și justițiarilor din toată lumea, în anii 40- 60. Un cowboy și un justițiar pe placul tuturor. Copiii lui, Peter și Jane Fonda, s-a remarcat și ei în lumea cinematografică, dar au crescut cu traumele din familie. Fiica lui adoptivă a fost prea marcată tragediile prin care trecuse și nu a mai ținut legătura cu frații săi vitregi.
Familia Fonda, cu trei actori de Oscar, Henry, Peter și Jane
Jane Fonda este cea mai cunoscută azi din familia ei celebră de actori de la Hollywood. Dar și ea are 83 de ani. Este actriță, scriitoare, dar mai cunoscută în zilele noastre ca activistă politic și profesor de fitness american.
Tatăl ei, Henry Fonda, este cunoscut pentru rolurile sale din western-uri precum My Darling Clementine și The Ox-Bow Incident. A câștigat un Oscar pentru On Golden Pond. Henry Fonda a fost cunoscut pentru că a preluat roluri despre justiția socială, iar copilăria sa poate fi un indiciu al motivului. Când Henry avea 14 ani, tatăl său a fost luat pentru a asista la linșarea și arderea unui bărbat de culoare.
Jane Fonda atribuietatălui ei o mare parte din munca ei de activistă. „Pe măsură ce creșteam, el făcea filme precum 12 Angry Men și The Grapes of Wrath. Juca personaje care vorbeau în favoarea justiției. Știam că iubește aceste personaje și am vrut să mă iubească”, Jane a spus pentru The Guardian.
Henry Fonda a murit în 1982, la 79 de ani, după o viața mai tare ca în filme. A apărut în 106 filme, programe de televiziune și filme scurte și a primit Premiul Oscar, în 1981 .
Familia Fonda, marcată de drame
Tatăl lui Henry Fonda era vânzător și a crescut într-o gospodărie modestă din Omaha, Nebraska. La o vârstă fragedă, tatăl său i-a influențat disprețul față de violență și i-a insuflat sentimentul datoriei de a lupta împotriva nedreptății. Soția marelui actor, Frances Ford Seymour, era o canadiană dintr-o familie aristocratică. Era o rudă îndepărtată a celei de-a treia soții a regelui Henric al VIII-lea, Jane Seymour. De acea și-a numit fiica Jane.
După ce a fost căsătorită cu Henry Fonda timp de 13 ani, Frances a suferit de boli mintale. Henry a cerut divorțul pentru a se putea căsători cu o femeie de 23 de ani mai mică decât a lui. La împlinirea a 42 de ani, Frances și-a luat tragic viața cu un aparat de ras în timp ce trăia într-o instituție.
Jane avea doar 12 ani, iar fratele ei Peter avea doar 10 ani. Li s-a spus că mama lor a murit în urma unui infarct. Abia un an mai târziu, Jane a aflat adevărul, datorită unei bârfe.
Fiica vitregă trecuse prin traume
Fiica lui Frances Ford Seymour, „Mica Frances”, sau „Pan”, a fost adesea trecută cu vederea în familia Fonda. Îndurase o doză grea de traume înainte de a deveni fiica vitregă a lui Henry Fonda. Tatăl ei biologic s-a înecat într-o piscină la 51 de ani, sora ei vitregă a murit într-un accident de mașină la 19 ani. Spre deosebire de frații ei vitregi, Little Frances nu a căutat lumina reflectoarelor. Ea, Jane și Peter nu au fost foarte apropiați mai târziu în viață. Cu toate acestea, Jane a participat la înmormântarea Little Frances la Roma, când a murit în 2008.
Când Henry Fonda a murit la vârsta de 77 de ani în 1982, și-a lăsat averea văduvei sale, Shirlee Fonda (a treia soție), și fiicei sale adoptive cu Susan Blanchard, Amy Fonda Fishman. Ceilalți copiii ai săi aveau deja mulți bani.
Peter Fonda, trimis la internat
Henry și Peter Fonda nu au avut o relație plină de tată-fiu. Peter a fost trimis la internat când avea doar șase ani, așa că nu și-a văzut tatăl prea des în tinerețe. Una dintre primele amintiri ale lui Peter despre tatăl său este atunci când Henry tocmai se întorsese de la slujirea în al Doilea Război Mondial.
La fel ca Jane, Peter își amintește, de asemenea, că a fost mințit cu privire la cauza morții mamei sale și el nu avea să afle adevărul sinuciderii ei decât ani mai târziu.
Peter Fonda a fost și el actor, regizor și producător. A avut o perioadă în care drogurile i-au condus viața. A murit în 2019, la 77 ani.
Jane Fonda a suferit de bulimie până la 30 de ani
„Am fost învățat de tatăl meu că aspectul meu contează, sincer. Dacă nu arăți perfect, tu nu vei fi iubită”, a spus actrița. A recunoscut mai târziu, că a fost agresată în copilărie, violată la vârsta adultă și concediată de la un loc de muncă pentru că nu ar fi dormit cu șeful ei.
Jane a recunoscut că, din pură nesiguranță și lipsă de simț al sinelui, îi era prea frică să spună prin ce trece. A suferit de bulimie până la 30 de ani, spunând că a supraviețuit mai mult cu țigări, cafea și iaurt cu căpșuni.
Jane Fonda a fost căsătorită de 3 ori
Urmând experiențe tatălui ei, Jane Fonda a fost căsătorită și a divorțat de trei ori. Relațiile ei erau disfuncționale, iar Jane a dezvăluit mai târziu că erau uneori abuzive și infidele.
Jane a recunoscut că a fost pierdută și nu știa cine este atunci când s-a căsătorit cu primul ei soț, regizorul Roger Vadim, în 1965. Au divorțat după opt ani de căsătorie. Roger Vadim nu a crezut în monogamie și Jane a recunoscut mai târziu că s-a simțit presată de o relație pe care soțul ei o avea cu o fată.
Regizorul Roger Vadim a avut și o problemă de jocuri de noroc, care l-a băgat în multe probleme finaciare. Apoi, Jane Fonda s-a căsătorit cu activistul anti-război din Vietnam, Tom Hayden, în același an în care a divorțat de Roger. Influența lui a fost oarecum responsabilă pentru intensificarea activității sale de activism, ceea ce avea să o ducă mai târziu în probleme legale. Au fost căsătoriți timp de 17 ani, dar Jane a recunoscut mai târziu că Hayden era femeie și controlantă.
A treia și ultima căsătorie a fost cu miliardarul și fondatorul CNN, Ted Turner, dar nu s-a descurcat mult mai bine. Potrivit The Telegraph, Jane a fost agresivă fizic cu Ted, lovindu-l în cap cu un telefon, după ce a aflat că a înșelat-o la numai o lună după ce s-au căsătorit. Jane Fonda a primit de două ori Premiul Oscar în 1971 și 1978.
Richard Gere, cel mai frumos bărbat în viață până la vâsta de 50 de ani. Acum are baston
Anthony Hopkins, fiul brutarului, ajuns vedetă la Hollywood. Are două Oscaruri
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook