Simona Ionescu / Redactor Șef

Greta Garbo, cea mai misterioasă dintre vedetele de la Hollywood

Greta Garbo, cea mai misterioasă dintre vedetele de la Hollywood
O fată săracă din Suedia ajunge la Hollywood, unde nu cunoaşte pe nimeni. Avea 20 de ani și vorbea stâlcit limba engleză. Se întâmpla acum o sută de ani. Greta Garbo a venit, a strălucit, apoi a dispărut. Cea mai misterioasă dintre vedetele de la Hollywood.

Greta Garbo a fost descoperită de un regizor suedez carea prezentat-o unui prieten la Hollywood. Era perioada filmului mut, iar când filmele aveau sonor, toți au exclamat: Garbo vorbește!

Greta Garbo, cea mai misterioasă dintre vedetele de la Hollywood

Greta Garbo a fost supranumită Divina, Sfinxul suedez sau Prințesa de vis a eternității. A fost simbolul femeii seducătoare căreia nici un bărbat nu-i putea rezista.

Se numea Greta Lovissa Gustafsson, foarte greu de pronunțat. Era o fata săracă din Stockholm (Suedia). Avea 20 de ani când a sosit în America. Vorbea o engleză stâlcită cu accent suedez, dar râdea cu naturaleţe. Ingenua, cocheta, seducătoarea cu ochi albaştri devine în puţin timp femeia-vampir a Hollywoodului. Bărbații îi cădeau la picioare.

Cariera ei a fost consolidată atunci când a jucat în cei mai mari hituri de box-office din America în doi ani consecutivi, „Mata Hari” (1931) și „Grand Hotel” (1932).

I s-a spus Mireasa fugară

Publicitatea, cancanurile despre viaţa actorilor din presa vremii o îngrozeau pe Greta Garbo. Un actor frumos și celebru, colegul de filmare, John Gilbert o cere de mai multe ori în căsătorie.

Actriţa s-a confesat într-o scrisoare unei prietene din Suedia. „Presupun că ai citit din ziare tot felul de poveşti despre mine cu un actor. Să ştii că eu nu mă mărit. Ei sunt nebuni după ştiri senzaţionale şi au năvălit asupra mea.”

Nu-şi putea învinge frica de căsătorie, spun istoricii. Mireasa fugară îi punea la încercare nervii lui Gilbert. Actorul se refugiază în mâncare, bea enorm, conduce maşina sub influenţa alcoolului, ajunge în arestul poliţiei.

După o vreme, renunță. „Sincer să fiu, nu vreau să mă însor cu o suedeză nebună, ca să cultiv grâu, să facem copii, la mai multe leghe de mulţimea civilizată”.

Greta Garbo tulbura cu ochii săi albaștri și privirea senzuală

Greta Garbo, o carieră de doar 15 ani

Greta Garbo a făcut carieră în filmul mut, apoi şi-a continuat drumul în filmul vorbit. Anual, se spunea că are câte o idilă cu oamenii celebrii ai timpului: regizorul Rouben Mamoulian, dirijorul Leopold Stokowski sau actorul George Brent. Erau idile publicitare.

A avut o carieră strălucitoare care s-a încheiat brusc. Diva a dispărut în 1941, când avea 36 de ani.

Într-o carieră de doar 15 ani, Garbo le-a oferit fanilor talentul ei actoricesc, dar nimic din ea despre viața ei. În perioada ei de glorie, ea a avut un impact la fel de mare asupra modei. Atitudinea ei distantă a făcut-o și mai fascinantă. ”Eu voi muri celibatară!” S-a ţinut de cuvânt.

A murit singură, la 84 de ani, pe 15 aprilie 1990. Presa americană a pândit-o ani în șir. Din când în când mai apărea câte o fotografie cu Diva, cu ochelari mari, negri, și o căciulă îndesată pe cap.

Presa americană a pândit-o ani în șir pe Greta Garbo. Din când în când mai apărea câte o fotografie cu Diva, cu ochelari mari, negri, și o căciulă îndesată pe cap.

Casa ei s-a vândut în 1990

Totuși, unde a dispărut Diva? Casa în care actriţa a locuit ultimii ani de viaţă a fost scoasă la vânzare în 1990. Un apartament din New York a fost casa ei timp de 64 de ani.

Legendarul apartament cu şapte dormitoare din Manhattan a fost listat pe site-urile de specialitate pentru suma de 6 milioane de dolari.

Apartamentul este scos la vânzare de familia lui Gray Reisfield, nepoata şi singura moştenitoare a averii actriţei. Reisfield şi soţul ei au locuit în acest apartament după moartea Gretei, din 1992 şi până în 2003, când s-au mutat în San Francisco.

Pozele cu ea s-au vândut cu 250.000 de dolari fiecare

În 1990, Alexander Walker de la London Evening Standard a scris o carte, „Garbo”, după ce a obținut acces la contractele și memo-urile ei la MGM. Principala revelație a fost că, în 1933, după 17 filme la studio, a obținut un acord fără precedent pentru a-și începe propria companie, Canyon Prods.

Așa  s-a aflt că actrița a primit 250.000 de dolari pe poză, după ce a început cu șapte ani mai devreme la studio cu 400 de dolari pe săptămână. Devenise cea mai bine plătită stea a MGM.

La 8 aprilie 1939, Variety a publicat zeci de salarii la Hollywood din 1937, pe baza SUA Raportul Departamentului Trezoreriei către Congres. Garbo a obținut 472.602 dolari, echivalentul a aproximativ 8,5 milioane dolari astăzi.

Prin comparație, salariul celebrei Marlene Dietrich la Paramount a fost de 370.000 de dolari. Ultimul film al lui Garbo a fost „Two-Faced Woman” (1941), în regia lui Cukor și alături de Melvyn Douglas. Se spună că eșecul acestei pelicule ar fi fost motivul pentru care Greta Garbo a dispărut.

Actrița a primit un Oscar de onoare în 1955 „pentru interpretările sale de neuitat”, după patru nominalizări. Foto: cinemagia.ro. Sursa: newworldencyclopedia.org


Jean-Paul Belmondo, magnificul din cinematografia franceză și aventura lui în România

Al Pacino și femeile care i-au marcat viața

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre