Ion Iliescu împlinește 92 de ani pe 3 martie. În ultimii patru ani l-au văzut doar sepepiștii lui și câteva persoane care îl ajută să ducă o viață tihnită. E drept, nici foștii apropiați nu se înghesuie să îi ureze ”La mulți ani!” de Sfântul Ion sau de ziua de naștere. Altădată, veneau să îi facă daruri.
Ion Iliescu, părăsit de mamă
Ion Iliescu era o speranță pentru mulți români, după ce Nicolae Ceaușescu a fost îndepărtat de la Putere. Se zvonea că a fost marginalizat și îndepărtat din funcțiile politice majore pentru că avea curajul să îl înfrunte pe liderul comunist.
Viața lui Ion Iliescu este plină de suișuri și coborâșuri. Rareori fostul președinte al României a povestit amănunte din viața sa. Pe 3 martie împlinește 92 de ani, iar în iunie va aniversa 71 de ani de căsnicie cu Nina, drăguța lui din liceu.
Citește și: Ion Iliescu a spus care va fi mișcarea lui Putin față de România în războiul Rusia-Ucraina. „Pentru noi e foarte îngrijorătoare!”
La vârsta de un an, Ion Iliescu a fost abandonat de mama lui naturală, Maria Dumitru Toma (de origine bulgară). Aceasta nu s-a interesat niciodată de soarta lui. La scurt timp, tatăl său, Alexandru Vasile Iliescu, s-a căsătorit cu Maria P. Iliescu, care l-a crescut pe băiețelul fără mamă.
Căsătorit de 70 de ani
Ion Iliescu este căsătorit din 1951, soţia sa, Nina Iliescu (Elena Şerbănescu). O persoană discretă, de profesie inginer, cercetător ştiinţific în domeniul coroziunii metalelor.
Aveau 18 ani când s-au cunoscut. Ea învăța la „Iulia Hașdeu”, el la „Sfântul Sava”. Era anul 1948, iar elevii erau organizați în pepiniera de cadre a Partidului Comunist.
Nina juca volei în echipa Liceului „Iulia Hașdeu”. Ion Iliescu a remarcat-o de la primele meciuri. O urmărea cu mare drag când juca, iar mai apoi, când a trecut să se ocupe doar de departamentul organizatoric, a continuat să o întâlnească pe eleva de la ”Iulia Hașdeu”. Le plăceau foarte mult să danseze.
Ion Iliescu și-a efectuat studiile universitare la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic Bucureşti şi la Institutul Energetic de la Moscova.
Cei doi s-au căsătorit în 1951, după ce au devenit apropiați în timpul studiilor la Moscova. Nunta lor a fost una simplă, modestă, alături de familie, iar luna de miere au petrecut-o la Sovata.
Ion Iliescu, președinte votat cu 85,07%
De la 25 de ani (1965-1984), a fost membru al Comitetului Central al PCR. Era deseori invitat în anturajul lui Nicolae Ceaușescu, dar brusc, acesta l-a marginalizat și l-a îndepărtat din funcțiile politice majore.
În seara zilei de 22 decembrie 1989, a fost chemat în fruntea noului organism de conducere a statului român, Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organism al puterii provizorii de stat. Părea o speranță pentru o viață fără foamete, fără securiști.
Doar câteva mii de protestatari au strigat lozinci împotriva lui, în Piața Universității. La balconul Universității București au apărut numeroase personalități care au vorbit mulțimii adunate în Piața Universității. Corneliu Coposu, Marian Munteanu, părintele Galeriu. Tot acolo, Valeriu Sterian și Cristian Pațurcă au mobilizat mulțimea. ”Mai bine mort, decât comunist!”, a ajuns imnul protestatarilor. Ion Iliescu spunea că în Piața Universităților sunt niște golani, iar acest cuvânt a devenit mândia celor adunați la Km Zero al Capitalei.
Totuși, la 20 mai 1990, a fost ales preşedintele României pe perioada Adunării Constituante, cu 85,07% din voturile valabil exprimate, fiind instalat oficial în funcţia de preşedinte la 20 iunie 1990.
La a treia încercare, a fost învins de Emil Constantinescu
La alegerile prezidenţiale din 27 septembrie 1992, primele de acest fel organizate în conformitate cu prevederile noii Constituţii, Ion Iliescu a candidat din partea Frontului Democrat al Salvării Naţionale. A obţinut mandatul prezidenţial după al doilea tur de scrutin, organizat la 11 octombrie 1992. A obţinut 61,5% din voturi, fiind instalat oficial în funcţie.
La alegerile generale din noiembrie 1996, a candidat din nou, dar a câștigat candidatul Convenţiei Democrate din România, Emil Constantinescu. A candidat, în paralel, pe listele pentru Senat şi a devenit liderul grupului parlamentar al PDSR pentru această Cameră.
Treptat, Ion Iliescu a apărut tot mai puțin în public, la vot ori la parade, dar în ultimii patru ani aproape că nu l-a mai văzut nimeni. Cu excepția medicilor și a personalului care îi ajută să ducă o viață tihnită. Și postările sale de pe blog sunt rare, iar de interviuri nici nu se poate vorbi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook