Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum le-a furat Caragiale iubitele lui Nottara și Eminescu. Știri din presa vremii

Cum le-a furat Caragiale iubitele lui Nottara și Eminescu. Știri din presa vremii
I.L.Caragiale a fost un mare dramaturg, dar și un iubăreț. A furat iubitele prietenilor. Și lui Mihai Eminescu i-a pus coarne.

Ion Luca Caragiale a fost un mare și genial dramaturg, dar și un iubăreț. Nenea Iancu  este cunoscut pentru monumentalele sale schiţe, momente şi piese de teatru.

Însă, I.L.Caragiale nu avea scrupule când venea vorba despre o „madamă” frumoasă, fie chiar şi soția ori iubita unui prieten. Și lui Mihai Eminescu i-a pus coarne.

Cum le-a furat Caragiale iubitele lui Nottara și Eminescu. Știri din presa vremii

Ion Luca Caragiale a fost un mare scriitor, și un mare iubăreț. Nu era un bărbat frumos, dar avea lipici la damele din înalta societate.

Nu rezista în fața unei madame, chiar dacă era iubita ori soția unui prieten. Presa vremii a consemnat întâmplarea cu actorul Constantin Nottara.

Actriţa Amelia Welner juca alături de soțul ei Constantin Nottara la Teatrul Naţional, al cărui director era Ion Luca Caragiale. Dramaturgul nu a avut pic de respect pentru celebrul actor și a vrăjit-o pe soția sa. Se pare că partidele de amor avea loc chiar în casa celebrului actor, când acesta era plecat.

Presa vremii scria că, în anul 1889, Constantin Nottara, care era plecat în turneu, s-a întors brusc acasă. Când a deschis ușa casei sale, a dat de Caragiale în pielea goală, purtându-i papucii de casă şi halatul.

I.L.Cragiale nu avea scrupule: mergea cu prietenii la bere și se culca cu soțiile lor

”Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!”, ar fi exclamat Nottara. Apoi, a început scandalul.

„Balamuc la Teatrul Naţional din cauza boroboaţelor directorului. Scandalul pornise de la surprinderea directorului, de către Nottara, în patul soţiei sale, actriţa Amellia Wellner, cu care era căsătorit încă din octombrie 1883”, se putea citi cu litere de-o șchioapă în publicația România Liberă.

Constantin Nottara și-a dat demisia de la Teatrul Național și a rupt orice legătură cu Ion Luca Caragiale.

Ca o ironie, Constantin Nottara a jucat de-a lungul vremii rolurile lui Ștefan Tipătescu din „O scrisoare pierdută” și Ion din „Năpasta”, ambele piese de teatru fiind scrise de Ion Luca Caragiale.

I.L.Caragiale s-a iubit și cu Veronica Micle

I.L.Caragiale i-a pus coarne și lui  Mihai Eminescu.

Povestea de iubire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a început în anul 1872 în Viena. Relația dintre cei doi a fost scurtă însă s-a reaprins în 1879, atunci când tatăl Veronicăi Micle a decedat.

Veronica Micle insista ca Eminescu să se mute la Iași, lucru pe care poetul nu l-a făcut. Sătulă să stea singură, se pare că  Veronica Micle s-a reorientat.

I.L.Caragiale a avut o relație amoroasă cu Veronica Micle, iubita lui Mihai Eminescu

„Uşurateca Veronica, plictisită să-l tot aştepte pe Eminescu, îl întîlneşte la Iaşi pe Caragiale, între care se înfiripă o relaţie sentimentală, cum să-i spun? – corporală. Se pare că Eminescu a aflat – viitorul dramaturg nu făcea secrete din cuceririle sale – şi relațiile epistolare parcurg o perioadă glacială, ea ameninţîndu-l pe Eminescu, la 27 iunie 1880, că într-o lună îi va distruge scrisorile”, scria în „România Literară”, Zigu Ornea.

Relația dintre nenea Iancu şi scriitoarea Veronica Micle ar fi ieşit la iveală după ce Eminescu i-a spus lui Titu Maiorescu că vrea să se însoare cu Veronica.

Titu Maiorescu s-a simțit nevoit să-l informeze pe Eminescu despre idila dintre Veronica și Ion Luca Caragiale. Cei doi scriitori nu au mai fost niciodată prieteni apropiați după această dezvăluire.

I.L.Caragiale, ultima cucerire la 50 de ani

Ultima mare iubire a lui Caragiale a fost la bătrâneţe, când s-a îndrăgostit de o pianistă de numai 15 ani.

Copila Se numea Cella Delavrancea, fiica scriitorului Barbu Delavrancea și viitoare pianistă și scriitoare.

A cunoscut-o la Munchen, acolo unde tânăra Cella a susţinut un concert la pian, la care a participat Caragiale cu fiica sa, Ecaterina.

Era în anul 1902, Caragiale avea 50 de ani, iar tânăra Cella doar 15 ani.

Se pare că fata a cedat avansurilor lui Caragiale.

I.L.Caragiale a avut o căsnicie fericită

Femeia pe care a iubit-o cel mai mult Ion Luca Caragiale a fost soţia sa, Alexandrina Burelly, fiica celebrului arhitect Gaetano Burelly. O femeie de viţă nobilă.

A cunoscut-o în 1888, când era director la Teatrul Naţional din Bucureşti.

”În perioada în care era director al Teatrului Naţional, la Bucureşti era programat un spectacol al cărei vedetă era actriţa franceză Sarah Bernard. Biletele se terminaseră. Caragiale, aflat întâmplător în faţă teatrului, observase o fată frumoasă, zveltă, care voia s-o vadă pe celebra actriţă. Era în anul 1888, când el avea 36 ani. S-a îndrăgostit imediat de fată şi a vrut s-o cunoască.

Specialiştii spun că a fost o căsătorie fericită, chiar şi cu micile infidelităţi ale dramaturgului, încununată cu doi copii. De altfel, Alexandrina i-a fost lui Caragiale aproape tot restul vieţii, chiar şi în exil.


Horoscop Minerva – 2 februarie. Scorpionii pot negocia contracte importante

Actor de reclame autohton, arestat pentru viol. Primele declarații ale bărbatului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre