Prințesa Diana a murit pe 31 august 1997 și a fost înmormântată o săptămână mai târziu, pe 6 septembrie. În acest interval, florăriile din Londra au intrat în criză, căci resurse impresionante au trebuit mobilizate pentru a face față cererii imense din partea britanicilor, care voiau să aducă un ultim omagiu prințesei. Moartea prințesei Diana a atras după sine un val uriaș de simpatie și durere.
În 1997, primii îndoliați au ajuns în fața Palatului Kensington înainte de zorii zilei. Vestea despre accidentul fatal de mașină al Prințesei Diana ajunsese în Marea Britanie în mijlocul nopții, iar reacția din Londra și din întreaga Mare Britanie a fost spontană și copleșitoare. Cei îndurerați plângeau și își aduceau omagiul cele numite „Prințesa Inimilor”.
Oamenii au stat la cozi de 12 ore pentru a lăsa mesaje de condoleanțe
„Simt mai degrabă neîncredere decât șoc”, a declarat Fiona von Schank, o studentă care a adus doi trandafiri pentru a-i lăsa la Palatul Kensington, pe 31 august 1997. „Este uimitor că această femeie, care părea în sfârșit să fi găsit puțină fericire, a murit acum atât de tragic”, a completat tânăra la vremea respectivă.
Manifestările neașteptate de doliu public, din partea britanicilor cunoscuți pentru reținerea lor emoțională, au continuat în zilele dintre moartea Dianei și funeraliile sale.
Oamenii stăteau la cozi enorme pentru a semna cărțile de condoleanțe – timpul de așteptare ajungând, la un moment dat, la 12 ore – și creau memoriale improvizate nu doar la reședința Dianei de la Palatul Kensington, ci și la Palatul Buckingham și Palatul St. James, unde trupul ei a fost dus după sosirea din Paris.
Harry și William, copleșiti de marea de oameni care prezentau omagii
În documentarul apărut acum câțiva ani, „Diana, Our Mother”, prințul Harry, care avea doar 12 ani la momentul pierderii mamei sale, își amintește: „A fost foarte, foarte ciudat după moartea ei, felul în care atâția oameni, care nici măcar nu o cunoscuseră, și-au exprimat dragostea și emoțiile”.
La moartea prințesei Diana, britanicii au adus peste 60 de milioane de flori
În acele zile a avut loc o revărsare de emoții brute. Oamenii erau văzuți plângând, chiar urlând de durere, iar conform oficialilor, între 10 și 15 tone de buchete și 60 de milioane de flori individuale au fost lăsate în memoria Dianei în jurul Londrei.
Lăsau și lumânări, jucării de pluș, steaguri, fotografii și bilete personale. Oamenii simțeau nevoia să facă ceva cu durerea lor, să lase un semn fizic al iubirii lor pentru Diana, un act de doliu care devenea aproape contagios.
„Este complet fără precedent. Este o ocazie unică, posibil în istoria lumii, și cu siguranță în experiența oricui de aici”, a declarat David Welch, de la serviciul Royal Parks, care a ajutat ulterior la curățenie.
Dricul ce căra trupul Dianei a oprit pentru a îndepărta florile de pe parbriz
Marea de flori a rămas în toate punctele cheie ale orașului mai bine de o săptămână, crescând constant. În timpul funeraliilor Dianei, pe 6 septembrie, dricul a trebuit să folosească ștergătoarele pentru a îndepărta tulpinile aruncate pe parbriz în timp ce transporta sicriul de la Westminster Abbey la locul de odihnă final din Althorp. La un moment dat, a trebuit chiar să se oprească pentru a îndepărta florile.
Însă memorialele improvizate au fost temporare, iar pe 11 septembrie, voluntarii au început să curețe omagiile neplanificate. Conform relatărilor vremii, florile ofilite au fost transformate în compost pentru grădinile Palatului Kensington, florile încă proaspete au fost trimise la spitale și cămine de bătrâni, iar jucăriile au fost donate copiilor aflați în nevoie – un gest pe care Prințesa Diana, cu siguranță, l-ar fi iubit.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Țiriac și cea mai valoroasă bancnotă. Toată banca a paralizat
- Revelion de coșmar pentru Trăistariu. Nu își mai poate reveni
- Noroc fără precedent pentru 5 zodii în Anul Șarpelui de Lemn Verde
- Revelion „last minute”. Unde poți petrece seara dintre ani în București
- Sfârșit pentru Călin Georgescu. Nu mai are nicio șansă: CEDO nu va admite plângerea
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Ce s-a întâmplat cu bijuteriile împărătesei Ecaterina cea Mare
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
- Ce înseamnă când visezi păduchi - Interpretarea și semnificațiile viselor
- Am scăpat de reflux gastroesofagian - ghid complet de tratament și vindecare