Simona Ionescu / Redactor Șef

Petre Sălcudeanu, o viață de poveste. A scris cele mai căutate romane polițiste

Petre Sălcudeanu, o viață de poveste. A scris cele mai căutate romane polițiste
Petre Sălcudeanu a fost unul dintre cei mai populari scriitori români de romane polițiste. Erau vremurile triste din comunism, iar el venea cu povești cu detectivi și polițiști, ceva nou în acele vremuri. Și viața lui este de poveste.

Petre Sălcudeanu a fost pentru mult timp unul din cei mai populari scriitori. Românii stăteau la coadă sau cumpărau pe sub mână romanele lui polițiste. Nu numai atât, Petre Sălcudeanu a fost și un apreciat scenarist.

În 1971, Titus Popovici şi Petre Sălcudeanu au scris un pachet de patru scenarii al căror erou principal era Mihai Roman, un muncitor ilegalist ajuns comisar de poliție. Le-ați văzut desigur pe toate.

Primul dintre scenarii, pe care-l turnează Sergiu Nicolaescu, «Cu mâinile curate». Este un film poliţist, un film cu gangsteri şi anti-gangsteri.

Petre Sălcudeanu, o viață de poveste. Ministrul cu șlițul desfăcut

Petre Sălcudeanu, un scriitor și scenarist apreciat. Din păcate pentru el, cariera sa s-a încheiat urât.

În 1993, scriitorul Petre Sălcudeanu era ministrul culturii. S-a îmbătat la birou într-o seară și a încercat să facă avansuri femeii care era ofiţer de serviciu.

Speriată, femeia şi-a sunat soţul care i-a alertat pe jurnalişti. Ministrul a fost găsit de ziarişti dormind pe o canapea cu şliţul desfăcut.

În urma incidentului a fost destituit din funcţie. A murit 12 ani mai târziu, la vârsta de 75 de ani. Însă a avut o viață foarte interesantă.

Petre Sălcudeanu, comunist din adolescență

Comunist din adolescenţă a fost trimis de regimul antonescian pe front în prima linie, de unde trece la sovietici în două rânduri.

Născut într-o mică localitate din județul Cluj, face liceul la Brașov și apoi Facultatea de Critică și Literatură din Moscova (1951-1956) și Facultatea de Filosofie București (1950-1951).

A fost membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România.

Redactor-șef adjunct, redactor-șef, director, director general la Studioul cinematografic „Bucureşti” (1961-1972).

Premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul ”Biblioteca din Alexandria” (1980). Deputat în Parlamentul României (1992-1996) și ministru al Culturii în 1993.

Petre Sălcudeanu, scenarist și scriitor

În 1971, Titus Popovici şi Petre Sălcudeanu au scris un pachet de patru scenarii al căror erou principal era Mihai Roman, fost muncitor şi comunist ilegalist, devenit comisar-şef de poliţie.

”Primul din scenarii, pe care-l turnează Sergiu Nicolaescu, «Cu mâinile curate», este într-adevăr un film poliţist, mai precis, aşa cum a declarat regizorul, un film cu gangsteri şi anti-gangsteri.

În 1971, Titus Popovici şi Petre Sălcudeanu au scris un pachet de patru scenarii al căror erou principal era Mihai Roman

Al doilea film, «Panică la mânăstire», în regia lui Iulian Mihu, iese deja, parţial, din cadrele policier-ului. Este un film de spionaj şi contra-spionaj.

În sfârşit, cele două producţii pe care realizez eu, «Conspiraţia» şi «Fuga», se detaşează cu totul de formula clasică a genului.

În toate cele patru producţii miza este aceea a filmului de acţiune, în ultimă instanţă fiind vorba de oameni care lucrau în Poliţie şi Siguranţă“, explica regizorul Manole Marcus în numărul din iulie 1972 al revistei „Cinema“.

În calitate de scenarist, activitate pentru care a rămas cunoscut și apreciat, a semnat scenariile filmelor: Răscoala, Cu mâinile curate, Ultimul cartuș, Toamna bobocilor, Iarna bobocilor, Primăvara bobocilor, La răscrucea marilor furtuni, Munți în flăcări, Bunicul și doi delincvenți, Împușcături sub clar de lună.

Petre Sălcudeanu, autor de romane polițiste

Este creatorul personajului de ficțiune Bunicul, ce figurează ca erou principal al unei serii de romane polițiste pe teme criminalistice.

Era bătaie pe aceste cărți: ”Un biet bunic și o biată crimă”, ”Moartea manechinului”, ”Detectiv la paisprezece ani”, ”Bunicul și păcatele lumii”, ”Bunicul și porunca să nu ucizi”, ”Bunicul și doi delicvenți minori”, ”Un bunic și o biată aventură”, ”Bunicul și o lacrimă de fată”. Foto: cinemagia.ro


Horoscop. Previziuni pentru Anul Bivolului de metal

Actorul Ion Dichiseanu este încă în spital. ”Te iubim!! Hai, Dichi! Avem treabă!”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre