În ciuda riscurilor și a provocărilor implicate, milioane de oameni din întreaga lume sunt pasionați de rugby, fie ca jucători, fie ca spectatori. Dar prima femeie care a deschis un drum pe care nimeni alta nu îndrăznise să calce a fost Mariana Lucescu. Ea a fost prima antrenoare din lume a acestui sport și cunoscută ca Doamna de fier a României.
De 3 x femeie
Mariana Lucescu n-a fost doar un antrenor de rugby, ci de 3 x femeie. Un om cu un caracter cum rar mai găsești, care nu i-a învățat pe elevii ei să fie doar buni profesioniști, ci și cum să se comporte în societate.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Motiv pentru care Mariana Lucescu a fost mereu înconjurată de iubire și cei mai buni prieteni. Tânăra antrenoare s-a impus în Bucureștiul anilor 60 și a reușit în scurt timp să-i uimească pe toți cu talentul și dăruirea de care a dat dovadă.
A învățat secretele acestui minunat sport de la soțul său
Primul sport de care Mariana s-a îndrăgostit a fost baschetul, iar pasiunea pentru rugby i-a fost indusă de soțul său, antrenor de valoare atât în România cât și în străinătate. Dar și de tatăl său, care jucase la echipa interbelică Viforul Dacia.
Dan Lucescu, partenerul de viață, a învățat-o toate secretele și din acel moment antrenoarea a fost de neoprit. A luat cu brio examenele de Institutul de Cultură și Educați Fizică (ICEF), apoi a obținut cea de-a doua specializare.
Și-a împlinit visul, devenind prima femeie antrenor de rugby din lume. Sportivii pe care i-a antrenat își amintesc că atunci când intra pe teren, înaltă și bine făcută impunea respect de la primul cuvânt. Privirea care îți pătrundea în suflet și vocea sa au făcut ca Marianei Lucescu bărbații care aveau legătură cu acest sport minunat să-i spună „Doamna de fier”.
A antrenat copiii pe maidan
Pentru că posibilități financiare nu erau, antrenoarea a mers din școală și școală și a selecționat copii din comuna Pantelimon. A antrenat copiii pe maidan, nu i-a fost ușor nici ei, nici lor, dar aceștia o adorau și nu comentau în fața doamnei. Unul dintre „adversari” și colegi de generație, Vasile Constantin a notat câteva lucruri despre Mariana în cartea „Bucurii și tristeți din rugby-ul românesc”.
„Învingea în finală o echipă cu mulți campioni”
„Lumea rugbyului a rămas perplexă când a cucerit primul titlul de campion national de juniori (1973). Mai ales că învingea în finală o echipă cu mulți campioni, instruită de un maestru hârșit în toate cele ale rugbyului (CS Școlarul București, antrenor Cornel Munteanu).
Au mai urmat încă doua titluri naționale (1975 și 1976), cum și alte locuri fruntașe în disputa juniorilor (vicecampioană în 1970, 1974 si 1977)”, a scris Vasile Constantin.
Și-a învățat elevii cum să se comporte în societate
Dincolo de duritatea pe care o afișa pe teren, Mariana Lucescu avea o finețe aparte și și-a învățat elevii cum să se comporte mai frumos în societate. După meciuri, își ducea elevii la cofetărie, mai ales că marea majoritate a acestora veneau din familii greu încercate.
Și pentru că Doamna de fier era un as în limba franceză și italiană, i-a învățat și pe aceștia. Generații de rugbyști au scris istorie după ce au fost instruiți de prima antrenoare de rugby din lume, spre marea bucurie a Marianei.
„Doamna de fier” s-a retras din activitate în anul 1987 și de atunci se spune că nu a mai călcat niciodată pe terenul de rugby. S-a stins din viață în 1999, după doar câteva săptămâni de când a făcut un infarct și un atac cerebral.
„Doamna de fier” are statuie în curtea Școlii gimnaziale nr. 1 din Pantelimon
Cu câțiva ani de zile în urmă, în curtea Școlii gimnaziale nr. 1 din Pantalimon a fost pusă statuii primei femei antrenor de rugby din lume: Mariana Lucescu. În acest loc, în anul 1962, aceasta a primit repartiție ca profesor de educație fizică și sport și și-a găsit menirea de a fi antrenor de rugby. Statuia a fost realizată de maestrul sculptor Ion Sideri, fost caiacist în lotul olimpic.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook