Simona Ionescu / Redactor Șef

Stela Popescu, de la un copil sărman, la o mare vedetă și artistă

Stela Popescu, de la un copil sărman, la o mare vedetă și artistă
Actrița Stela Popescu a avut o viață fabuloasă, de la un copil sărman, la o mare vedetă și artistă. La 5 ani, a fugit cu mama ei din Basarabia, a picat la teatru, dar a ajuns una dintre cele mai iubite actrițe din România.

”Regina comediei” a murit, pe 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Marea artistă Stela Popescu a fost găsită decedată la domiciliul său. A avut o viață cu de toate, când tristă, când fericită. Generații de români s-au bucurat de farmecul și talentul Stelei Popescu.

Stela Popescu, de la un copil sărman, la o mare vedetă și artistă

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. S-a născut într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o avea bine întipărită în memorie era invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei a fost deportat în Siberia, iar mama s-a refugiat, împreună cu fiica, în România, la Brașov.

În 1953, susține examenul de admitere la facultate, dar a picat și a fost admisă abia trei ani mai târziu. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an.

Din 1963, până in 1969, joacă la Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. În 1969, Stela Popescu părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent.

În 1969, Stela Popescu se căsătorește cu Mihai Maximilian, la puțin timp după divorțul de Dan Puican.

În 1969, Stela Popescu se căsătorește cu Mihai Maximilian. ”A fost dragoste de la prima vedere.”

Stela Popescu. Cum a devenit o mare artistă

De multe ori, talentul și frumusețea nu sunt suficente pentru a devenit un mare artist. Într-un interviu 2012, Stela Popescu și-a povestit întreaga viață, cu bune și rele.

”Aveam 5 ani. Tata a fost deportat în Siberia în 1940. Aveam două linguri, două furculiţe, o faţă de pernă, ce altceva? Ce puteai să iei, ce să cari? Îţi dai seama ce era? ’44, război… Să pleci cu un copil în braţe. Şi cu o lădiţă. Ceva îngrozitor, mai ales pentru o femeie. Tata a scris 18 ani şi n-am primit nici o scrisoare de la el. Toate scrisorile se adunau de către autorităţi şi le dădeau foc în apropiere, într-un şant. Pe el l-au dus la capătul pământului, în Siberia. Le-au dat conserve şi topoare şi le-au zis să-şi facă barăci. Stomacul tatei era ca fierul când l-am reîntâlnit, de la atâtea lemne tăiate. A mâncat rădăcini de copaci, a scăpat cu viaţă”, a povestit Stela Popescu.

Stela Popescu avea 23 de ani când tatăl său a fost eliberat. S-a dus în satul de unde era mama lui. Aici a stat alţi 19 ani, profesând ca învăţător la o şcoală. N-avea voie să părăsească Basarabia. După mulți ani s-au revăzut.

 

Actrita Stela Popescu și-a revăzut tatăl după 19 ani

”În 1977, l-am adus în România pe tata. Timp de doi ani am făcut cereri de reîntregire a familiei către Marea Adunare Naţională, eu la Bucureşti, el la Moscova. A trăit până la 91 de ani, cu toată aventura din Siberia. Ca să moară de la o operaţie de bilă, pentru că nu l-au îngrijit bine la spital”, a povestit artista.

Televiziunea a făcut-o celebră pe Stela Popescu

”Ştiţi cum am avut eu noroc cu televiziunea? Eu eram gagică mişto, să ştiţi!, subţirică, dansam, cântam, aveam şi un soi de optimism permanent care place şi era preşedinte unul Topor, care era ochiul limpede, să nu scape ceva! Într-o seară, după un spectacol, imediat a sunat Topor. Toţi au îngheţat. «Mă, cine e asta care a prezentat?» «E studentă la Teatru, în anul II, ştiţi, Stela Popescu.» «S-o mai chemaţi, că-i foarte bună!» Din clipa aia am avut undă verde”, spunea Stela Popescu.

Duetul Stela Popescu și Ștefan Bănică a fost îndrăgit de la prima apariție. ”Primul show pe care l-am făcut cu Bănică a fost rezultatul scrisorilor din ţară. La noi nu prea se făceau show-uri, de când a venit Ceauşescu nu era voie. Tot ce se chema actor, muzicant, artist nu trebuia să fie singur. Trebuia să mai fii cu cineva. Datorită acestor scrisori care tot veneau din ţară, Tudor Vornicu a venit la bărbatu-meu (n.r. – Mihai Maximilian) acasă şi a spus că trebuie să scrie un text pentru mine şi să găsească un bărbat. Bănică era en vogue. Făcuse două cântece, «Gioconda se mărită» şi «Vă rog să-mi acordaţi», şi explodase! În plus, era un actor foarte bun, nu semăna cu nimeni. A scris bărbatu-meu un show de 45 de minute – primul show aşa lung din istoria Televiziunii Române! Asta era în 1972. A doua zi dimineaţa nu se mai putea trăi de telefoane! Toate casele de cultură, din toată ţara, ne invitau să jucăm la ei. Asta, deci, datorită lui Tudor Vornicu”, spunea Stela Popescu.


Anamaria Prodan, la 18 ani, a fost salvată de părinți. Era o beizadea care păta numele familiei

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre