Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție! Curățenia excesivă poate fi un semnal de alarmă pentru tulburarea mintală. Ce trebuie să vă dea de gândit

Atenție! Curățenia excesivă poate fi un semnal de alarmă pentru tulburarea mintală. Ce trebuie să vă dea de gândit
Chiuveta din bucătărie trebuie să strălucească? Aragazul are o pată și asta vă enervează? Hainele din șifonier nu sunt așezate la dungă, iar pe covor sunt două scame? Curățenia excesivă poate fi un semn că suferit de tulburare obsesiv compulsivă (TOC),

Relația dintre tulburarea obsesiv compulsivă și curățenie se bazează pe obsesie (gânduri recurente, intruzive) și compulsie (comportamente sau acțiuni repetate). Obsesiile și compulsiile se întrepătrund și pot conduce la o dorință copleșitoare de a curăța lucrurile în mod repetat. Cu alte cuvinte, această afecțiune este mult mai mult decât o dorință de a lucra sau de a trăi într-un mediu curat sau o preferință pentru curățenie. Este, de fapt, o nevoie, de multe ori chinuitoare, de a curăța și recurăța anumite zone sau obiecte.

Care sunt cele mai frecvente simptome

Unele persoane au o teamă extremă de a fi contaminate de germeni, fluide corporale sau alte substanțe, ba chiar există persoane cărora le e frică că îi pot contamina pe ceilalți. De aici până la o curățenie excesivă nu mai e decât un singur pas, pentru că oamenii cred că odată ce vor curăța obiectele sau spațiile într-o anumită ordine sau cu o anumită frecvență, pot evita sau nu se vor îmbolnăvi.

Obsesie pentru curățenie. Sursă foto: New York Times

Simetrie și ordine

Există și persoane care devin preocupate de aranjarea obiectelor într-o anumită ordine, gândind că altfel le va merge rău sau cineva din familie se poate îmbolnăvi. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu obsesie de simetrie și o compulsie de ordonare au adesea probleme în a-și exprima furia în moduri sănătoase și pot avea un istoric personal de traume.

Îndoiala cu privire la rău și verificarea

Există și oameni care au temeri legate de a face rău altora sau de a fi ei înșiși răniți. O teamă excesivă de a fi responsabil pentru un rău poate duce la comportamente compulsive de verificare. De exemplu de a se asigura în mod repetat că au scos fierul de călcat din priză, au oprit aragazul sau au închis ușa.

Persoanele afectate de compulsii de verificare descriu un sentiment de neîmplinire dacă nu fac anumite ritualuri sau comportamente. Alte compulsii comune includ repetarea de mantre, rugăciuni sau cuvinte de siguranță pentru a îndepărta pericolul sau pentru a reduce anxietatea. Specialiștii asociază compulsiile de verificare cu furia și trauma.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre